• 1
 ≫ 

5 sigurnih načina da ostanete švorc: Gde definitivno ne bi trebalo da se oprobate i uložite pare

 ≫ 

Ne ulažite tamo gde ne znate ko će i kako upravljati vašim novem, kako će njime raspolagati i da li će vam uopšte nešto vratiti

  • 1
Neprocenjive face brokera dok gledaju potop na berzama

Foto: Tanjug/AP

Mnoge primamljive investicione ponude zapravo su opasna igra u kojoj možete izgubiti sve.

Evo pet najgorih stvari koje možete da uradite sa svojim novcem: 

Binarne opcije: Teorija verovatnoće zbog koje ćete bankrotirati, ostati švroc

 

Na prvi pogled izgleda da su binarne opcije sve oko berze i investicija. Zapravo su to opklade u kojima "investitor" može računati samo na sreću.

Binarne opcije funkcionišu tako što se trgovci, poznati kao šort trejderi, kratkoročno klade na rast ili pad cene određenog sredstva (dolar, evro, kripto valute, plemeniti metali). Transakcije obično traju od jednog minuta do jednog dana. Ako ste dobro pogodili, opklada se vraća s premijom. Ako ne, izgubićete sve. Podseća na kladionice.

Forex, najkomplikovanije tržište

 

Reč je o prvenstveno međunarodnom tržištu valuta. Banke različitih zemalja i velike korporacije vrše kupovinu i prodaju na njoj. Na njemu postoje i špekulanti - investicioni fondovi ili veliki trgovci koji žele da zarade na promenama stopa.

Za običnog čoveka to je više kockarska igra za velike pare. Nije teško igrati je: morate da trgujete valutama s očekivanjem rasta ili pada određenog para. Ali pobeda je izuzetno teška: devizni kursevi su nepredvidivi i zbog obično manjih kolebanja morate da puno uložite, što naglo povećava rizik. Da, zaista je moguće zaraditi na Foreksu, međutim, samo nekoliko profesionalaca to uspeva.

Ali glavna opasnost leži u tome što su mnogi brokeri prevaranti.

Ponzi šeme ovog veka 

 

Program visokog prinosa preveden je kao „program ulaganja sa visokim prinosom“. Njihovi tvorci obično nude ulaganje u super obećavajuće stvari: mega-uspešni investicioni fond, jedinstvene inovativne tehnologije, robu ili usluge koje će sigurno zavladati svetom ako privuku malo ulaganja.

U stvari, ulaganja u takve projekte su ekvivalentna ulozima u piramidalne šeme. U teoriji, možete da zaradite, ali samo ako ste među prvim investitorima i nakon vas piramida nastavlja da regrutuje nove investitore. Međutim, većina nema sreće - prikupivši potrebnu sumu, organizatori pre ili kasnije umanjuju svoje aktivnosti, a investitori gube svoja ulaganja.

Obratite pažnju da li neko nudi brzu zaradu (5 odsto dnevno), garanciju ili eksluzivnost investicija.

ICO (Initial Coin Offering), niko nije zaštićen

 

To je početno postavljanje tokena koji podsećaju na digitalne obveznice: kompanija pozajmljuje novac od investitora, zauzvrat prebacujući tokene u novčanik za kriptovalute. Čini se da je sve jasno i transparentno ali u stvarnosti praktično ne postoji državna regulacija ICO mehanizma, što je tipično za IPO i slične investicione aktivnosti.

Zbog toga je tržište preplavljeno prevarantima i lažnim kompanijama koje nemaju biznis plan i stvarni proizvod. Prikupivši novac od lakovernih investitora koji veruju u još jedan blokčejn projekat, oni nestaju ostavljaju ove druge sa ogromnim gubicima. Investitori nisu zaštićeni zakonom.

Biznismen, telefon, grafikon, berza

Foto: Shutterstock

Čak i ako je kompanija stvarna sa proizvodom koji ima potencijal, možda će biti potrebne godine da cena  dostigne profit i poraste. 80% ICO-a u 2017. godini pokazalo se da su prevare.

Automatsko praćenje

 

Kopiranje tuđih strategija, pa čak i u automatskom režimu, izgleda kao atraktivno rešenje, posebno za neiskusne investitore. Trgovci se povezuju sa uslugom automatskog praćenja. Korisnici usluge procenjuju dinamiku njegovog računa i mogu postati pretplatnici, onda se transakcije ponavljaju na njihovim računima za određeni procenat.

Sada na tržištu postoje usluge konsaltinga i automatskog praćenja koje mogu pomoći onima koji su spremni da se pouzdaju u druge. Međutim, imajte na umu da čak i uspešan menadžer može pogrešno da izračuna i pretplatnicima nanese gubitke. A regulator prati kvalitet usluga.

Poveriti im novac je poput ulaganja u potpuni mrak: ne znate ko će i kako njime raspolagati i da li će vam uopšte nešto vratiti.

Video: Osam načina da sačuvate vašu karticu od krađe dok ste na odmoru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    21. oktobar 2020 | 19:01

    U poslednje vreme se interesujem za kriptovalute, i što više izučavam sve u vezi sa njima, sve sam više siguran da su one naša budućnost. Bitcoin kupovinaprodaja postaje sve unosnija investicija, a ima sve više načina na koje možete da uđete u priču. Vredi razmisliti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>