• 0

Najbizarnije novčane kazne na svetu. Da li ste upali u neku od ovih "zamki"?

Od zviždanja na ulici do mirisanja lepka. Savezne države SAD imaju vrlo čudne zakone koji se, međutim, sprovode u delo...

  • 0
konfete Foto: Unsplash

Svi znamo za neke "uobičajene" kazne koje slede ako napravimo prekršaj, na primer, ako parkiramo auto na nedozvoljenom mestu ili pričamo mobilnim telefonom dok prelazimo ulicu. Ali, šta je sa onim novčanim kaznama koje možemo da dobijemo u nekim potpuno "bezazlenim" situacijama?

Verovali ili ne, u gradu Mobajl (Alabama) za bacanje konfeta u vazduh (ili bilo čega svetlucavog) tokom proslave, možete dobiti kaznu od 16 dolara, plus 106 dolara koje ćete platiti za sudske troškove.

Na Aljasci ne bi trebalo da pričate glasno telefonom, inače, sledi vam plaćanje kazne u iznosu od 2.000 dolara, zatvorska kazna do 90 dana, ili čak oba. Smatra se da glasnim pričanjem narušavate "kodeks" grada Ferbenks.

Ako javno pljunete u gradu Gudjear u Arizoni, bilo na javnom šetalištu, ulici ili u parku, za taj prekršaj biste mogli da dobijete do šest meseci zatvora i kaznu od 2.500 dolara. Isto vam sleduje ako pljunete na pod javne zgrade.

Ako vaš nameštaj (npr. kauč) nije adekvatno presvučen za spoljnu upotrebu, grad Boulder (Kolorado) smatra da je nezakonito držati ga u dvorištu. Ukoliko vas "uhvate", platićete naknadu za uklanjanje i odlaganje, kao i 25 dolara za administrativne troškove.

Nikako ne želite da zviždite na ulici u Džordžiji, jer je u gradu Atens nezakonito stvarati buku koja se čuje sa udaljenosti od 90 metara. Ovo pravilo važi od 7 ujutru do 23 časa, od nedelje do četvrtka, i od 7 sati izjutra do ponoći vikendom. Kazna za stvaranje ove vrste buke ide do 1.000 dolara.

Krompir Foto: Pexels /Polina Tankilevitch

Savezna država Ajdaho u SAD vas kažnjava ako "pogrešno" sortirate krompir ili mu date pogrešnu ocenu, a to bi moglo da vas košta do 500 dolara ili vam čak preti zatvor. Sav krompir koji prodajete mora da bude jednakog kvaliteta, iste sorte, gotovo istog oblika i veličine, mada se toleriše do 6 odsto "različitosti".

Neki uživaju u mirisima sveća i svežeg cveća, a drugi zadovoljstvo pronalaze u lepku. Prema zakonu Indijane, "njuškanje lepka" iz zadovoljstva može vas koštati i do 1.000 dolara. Statut jasno kaže da bilo koja osoba koja udiše ili unosi isparenja lepka u organizam, ili drugih supstanci, čini prekršaj klase B.

Želite da iznenadite prijatelja tako što ćete mu poslati picu na kućnu adresu? Nemojte to činiti u Luizijani, jer biste mogli da ovaj lep gest platite papreno: tačnije, 500 dolara. Slanje bilo čega na nečiju kućnu adresu, bez njegovog znanja, smatra se uznemiravanjem.

Video: Zbog čega sve mogu da vas kazne

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>