• 14

Ako imate trideset godina, ovo je suma koju ste do sada morali da uštedite

Bliži se kraj godine, a da ste se vodili ovim principom, imali biste štek u visini plate

  • 14
Kasica prasica, stednja, novac, pare

Foto: Shutterstock

Štednja nije uvek laka. Ali ako želite da budete finansijski sigurni u starosti, svakog meseca treba da odvojite određenu sumu. Većina nas ostane bez novca, naročito na kraju meseca. Pored kirije, troškova a automobil i mobilnog telefona, u slobodno vreme retko želite da se bavite nečim dodatnim.

Prema finansijskim stručnjacima, međutim, novac biste trebali započeti rano.

To ne mora da znači da živite kao tvrdica ili da sebi uskraćujete odmor, ali možda možete da odredite pojedinačni mesečni iznos koji biste ostavili po strani.

Investicioni stručnjaci preporučuju sumu od deset do 15 procenata od zarade. Naravno, to nije uvek moguće. Postoje faze u životu kada se planiraju velike kupovine, a i ova kriza je nametnula strah od gubitka posla.

Američki fond Fideliti smislio je zanimljivu teoriju i izračunao je, na primer, koliko novca bi trebalo da uštedite u kojoj fazi svog života da biste u starosti vodili finansijski bezbrižan život.

Za primer je uzeta osoba od 25 godina koja godišnje uštedi 15 odsto prihoda i u proseku uloži više od 50 odsto svoje ušteđevine. Starosna granica za odlazak u penziju određena je na 67 godina.

Prema smernicama Fideliti, trebalo bi da uštedite godišnju platu do 30. godine. Svakih pet godina kapital se uvećava za odgovarajuću osnovnu godišnju platu. Sa 35 godina tako, trebalo bi da imate dva puta više, a sa 40 trostruku godišnju platu.

Primer računanja: Ko mesečno zarađuje 1.500 evra neto, godišnja zarada iznosi 21.000 evra (ako se uzmi u obzir i naknade za odmor, bonusi u nekim drugim državama). Dakle, toliko bi trebalo da uštedite na 30, sa 35 bi to bilo 42.000, a sa 40 - 63.000 evra.

Naravno, pošto je prosečna plata u Srbiji manja, računajte po njoj, ali po istom principu. Dodatno, treba istaći da je ovaj petogodišnji budžet samo smernica i ne uključuje mnoge iznenadne troškove i visinu plate, jer je jasno da će oni sa natprosečnom moći lakše da ispune ovaj plan.

S druge strane, vaša ušteđevina može eksponencijalno da raste ukoliko i vi uložite novac. Akcije i ulganje a berzi prvi pogled mogu da izgledaju rizično, ali i dalje mogu biti zanimljiva investicija.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    Imam skoro 50 i neku siću. Izgleda da sam promašio ovaj život. A možda da tu siću koju imam uložim u kriptovalute, pa da probam da zaradim ono što nisam. Čujem da se ovih dana mnogo priča o otkupu bitcoina. Već neko vreme me interesuje ta tematika, možda ne bi bilo loše probati.

  • Coja grof

    Moze, ali mora da budes napredno obrazovan.

  • Lejla

    Ja sam ušteđela trostruku godišnju platu...koliko imam godina...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke