• 12

5 omiljenih proizvoda iz domaćih marketa: Da li ste im tokom godina našli zamenu?

Ove grickalice su saveznik prosečnog kupca u Srbiji već decenijama. Opstaju uprkos konkurenciji i sve većoj ponudi na domaćem tržištu

  • 12
Kosovska Mitrovica, prodavnice, puni rafovi, Kosovo Foto: Tanjug/Lazar Lazarević

O nekim kultnim proizvodima, koje jedemo odmalena, nema mnogo polemike: morate da ih probate da biste razumeli zašto su tako popularni.

Tržište hrane je, u međuvremenu, bivalo preplavljeno mnogobrojnim novim proizvodima, slatkim ili slanim, ali su neki proizvodi iz domena "grickalice/slatkiši/piće", ipak uspeli da odole vremenu i rivalima.

Na prvo mesto stavljamo čuvenu čokoladnu bananicu, nastalu pre više od pola veka. Zapravo, originalni naziv proizvoda je "Krem bananica". Ona je simbol kompanije "Soko Štark", mada su i neki drugi proizvođači pokušavali da je "prekopiraju", kao i domaćice kod kuće. Cena: 15 dinara.

Iz iste kompanije dolazi i revolucionarni Smoki, koji je takođe vremenom dobijao konkurente. Ali, da li ste uspeli da mu nađete zamenu? Čini se da ni razne njegove varijante, kao što je onaj s čokoladom, ipak nisu uspele da prevaziđu kult originalnog, slanog Smokija. Cena: 30 dinara (50 grama).

Dolazimo i do čuvene Plazme, koju slobodno možemo reći obožava cela Srbija. Prethodnih godina na tržištu se pojavila i slana varijanta ovog keksa, zatim mini Plazma, keks preliven čokoladom, ali čini se da je original i ovaj pobedio.

Deca posebno obožavaju mlevenu Plazmu. Proizvođač je Bambi, a sve je počelo davne 1967, kada je krenula proizvodnja u Požarevcu. Cena: 100 dinara (150 grama, klasična Plazma).

Koka-Kola je piće koje obožavaju sve generacije, a prvi put je promovisana 8. maja 1886 godine. Glavni konkurent joj je Pepsi piće, mada je kola ipak planetarno popularnija. Kod nas se oba pića naširoko kupuju, ali ostaje pitanje koje više? Cena: 100 dinara (1,5 l).

Ne treba zaboraviti ni keks Jaffa (Crvenka), koji se proizvodi duže od četiri decenije. U domaćim marketima postoje slične vrste keksa, ali ipak... I ovaj brend je jedan od onih što eksperimentišu s ukusima, ali činjenica je da Jaffa s pomorandžom ostaje broj 1. Cena: 90 do 100 dinara (150 grama, običan Jaffa keks).

Pišite nam u komentarima da li volite ove proizvode i da li ste uspeli da im nađete zamenu?

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    12. decembar 2020 | 11:46

    Zaboravili ste munchmallow

  • Da

    12. decembar 2020 | 13:14

    A eurokrem? Danas imamo mnogo vrsta kremova, ali eurokrem je jedini i najbolji, pa eurokrem tabla (čokolada), bile te table i u mini varijanti sa raznobojnim sjajnim omotom i slikom ovce...mislim da i sada to ima. Takodje i mančmelo, a bila je i neka mnogo dobra napolitanka, mislim da se zvala jadro. Normalno plazma i svi ovi slatkiši iz teksta. To su sve slatkiši moje mladosti..

  • Mrcke

    12. decembar 2020 | 11:50

    Bananici, Jaffi, Plazmi, Napolitankama, Smokiju.....nikada necu traziti zamenu. Dodajem Domacicu, Eurokrem.......ima tu jos LEGENDARNIH i veoma ukusnih i kvalitetnih proizvoda.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>