• 11

Pametno kada kupujete nov automobil: Žene prodavci, kamata ili zajam - obraćate li pažnju na trikove

Bez obzira na znanje i veštine prodavaca, postoje stvari na koje vi lično treba da obratite pažnju prilikom kupovine kola

  • 11
Volkswagen I.D. VIZZION, električni automobil Foto: Volkswagen

Kada kupujete vrednije investicije, treba dobro razmisliti: "dvaput meriti, jednom preseći". Posebno ako kupujete polovno vozilo, koje je često "mačka u džaku", iako u prvi mah deluje povoljnije i bolje.

Primetili ste da u salonima automobila pretežno rade muškarci, ali ne samo zato što je to više "muška oblast", već se ispostavilo da kupci ređe kupuju vozila od žena - prodavaca, nego od njihovih muških kolega.

Ipak, bez obzira na znanje i veštine prodavaca, postoje stvari na koje vi lično treba da obratite pažnju prilikom kupovine automobila.

1. Fokusirajte se na "kompletnu cenu", ne samo na plaćanje u tom momentu. Pričajte otvoreno s prodavcem, i zaboravite na cenu sa sajta. Pitajte ga koji su skriveni troškovi (jer ih uvek ima) i takse.

2. Ne štedite na naprednim sistemima za pomoć vozaču. Klima uređaj, krovni prozori i grejači sedišta su sjajni, ali je mnogo važnije ulagati u bezbednosne funkcije, koje bi mogle da spasu vas ili vaše najmilije: senzori za mrtve uglove, sistemi za upozoravanje i pomoć pri napuštanju trake, automatsko kočenje u slučaju nužde, itd.

3. Obratite pažnju na svoju kamatnu stopu. U SAD rate su mesečne ili dvonedeljne (mogu biti i nedeljne), ali je daleko važnije koliko iznosi kamata na kraju. Što je veća stopa - to je veća kamata, ali kupci slabo znaju o tome, a računica je jednostavna. Čak i procentualni poen može da napravi ogromnu razliku.

4. Ne padajte na 96-mesečne zajmove. Jedini dobar izgovor za produženje finansiranja su automobili koji traju duže. Stručnjak iz DesRosiers Automotive Consultants kaže da se do 2000. životni vek vozila kretao od 15 do 18 godina, dok bi ono kupljeno danas - moglo trajati i do tri decenije.

novac pare brojati štednja Foto: Pexels/Karolina Grabowska

5. Pokušajte da izbegnete "administrativne takse". Ako biste kupovali farmerke, jer su jeftine, ali bi vam naplatili "administrativnu taksu" na kasi, šta biste učinili? Verovatno biste vratili farmerke i napustili prodavnicu. Prodavci su, zapravo, "ovlašćeni" od svojih proizvođača da naplaćuju tu vrstu takse, ali se o njima može pregovarati. Neki zastupnici ni ne pomišljaju da ih naplaćuju.

6. Ako kupujete nov auto, i dobro ste se snašli u pregovorima na tom prodajnom mestu, nemojte se libiti da tražite neke besplatne promene ulja ili druge pogodnosti održavanja. Imajte na umu da vaš prodavac ne zarađuje previše na automobilu koji vam je upravo prodao - planira da zaradi više kada se vratite u servis.

Video: Vredeli su milione, a sada ih s otpada možete pokupiti po nikad boljim cenama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    24. januar 2021 | 08:40

    Ja ne znam nikoga u mojem okruženju da je ikad kupio novi automobil:)

  • Dex

    24. januar 2021 | 13:13

    Sledeći put prevedite nešto što može da se primeni u Srbiji

  • Cika Velja

    24. januar 2021 | 11:12

    Angazujes clana familije koji zivi u npr. Nemackoj da izvidi i kupi neki njihov polovnjak! Cudo jedno cega ima za male pare,jest da porez,carina,dizu cenu,ali za sve te pare,takvog polovnjaka na Balkanu nema!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>