• 0
 ≫ 

Nova studija potvrdila: Da, novac kupuje sreću, ali...

 ≫ 

Ipak, ne treba zaboraviti da je reč o "vrzinom kolu". Blumberg izveštava, pozivajući se na istraživanja uglednih profesora, da čak ni bogataši nikada nisu 100 odsto zadovoljni i uvek žele još

  • 0
novac

Foto: Unsplash

Znate ono čuveno pitanje: Da li novcem možete kupiti sreću? Za neke je odgovor jasan, kažu kategorično "ne", međutim, jedna studija je dokazala suprotno.

I zaista, čemu novac, ako nemate zdravlje, ljubav, porodicu, prijatelje? Ali, nije sve tako crno-belo. Blumberg piše da sreća ima različite aspekte.

Psiholog Danijel Kaneman i ekonomista Angus Deaton (obojica Nobelovci iz oblasti ekonomije), imali su uvid u Gallup istraživanje od pre nekoliko godina, koje kaže da Amerikanci svoje blagostanje povezuju sa prihodima.

Naravno, predstava o prihodima se menjala: 2010. za sreću im je trebalo 75.000 dolara godišnje, a danas je to 90.000 dolara. Emocionalno blagostanje je mereno time kako su se osećali prethodnog dana - da li su bili zadovoljni, ili tužni, pod stresom.

Dok su ova dva stručnjaka radila na pomenutom istraživanju, otprilike u isto vreme je doktorand psihologije sa Harvarda i bivši menadžer softverskih proizvoda, Metju Kilingsvort, razvijao "merni alat", iPhone aplikaciju "Track Your Happiness".

Ona korisnike nasumično "ispituje" o njihovim aktivnostima i osećanjima, često koristeći kliznu skalu za odgovore. Otkriće iz 2020. pokazuje da "lutajući umovi", oni koji se ne vezuju za neku konkretnu temu, donose nesreću.

Kilingsvort, sada stariji saradnik na "Wharton School" pri univerzitetu Pensilvanija, od tada koristi svoju aplikaciju za merenje veze između sreće i prihoda. Zaključak, upravo objavljen u Zborniku Nacionalne akademije nauka, glasi da težnja za novcem ne prestaje čak ni kod bogataša, pa ni onih koji dostignu tih 90.000 dolara.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>