• 1

Koliko često poveravate stanje na svom računu u banci i zašto je važno da to radite?

Samo stalni uvod u troškove može da vam pomogne da skockate svoj budžet

  • 1
Banka, novac, kredit Foto: Shutterstock

Svako od nas ima račun u banci, ali je pitanje koliko ga često proveravamo i da li je to dovoljno često. Iako nam deluje da nema potrebe svako malo da bacamo pogled na stanje i na izvod sa računa, stručnjaci upozoravaju da je dobro što češće pogledati kako stoje stvari, jer se tako najlakše utvrde sve vrste neregularnosti.

Sa sve užurbanijim životom, svakodnevno praćenje bankovnog računa nije lako ispoštovati. Verovatno većina ljudi samo baci pogled na stanje kada podiže ili uplaćuje novac, ali to je manje više to.

Ono o čemu ne razmišljamo je da svakodnevno praćenje računa može da nam ukaže na na veliki broj neregularnosti, na razne prevare i na bolje vođenje kućnog budžeta.

Stručnjaci objašnjavaju da bi račun detaljno trebalo analizirati bar jednom mesečno, ali da bi bilo dobro što češće pratiti bar površno šta se dešava, bar zbog ova tri razloga. 

Budite u toku sa bankarskim taksama

Ukoliko redovno proveravate račun neće vam promaći nova bankarska taksa ili povećanje stare, a kako svi greše, tako i bankama može da se desi da vam greškom zaračuna trošak za uslugu koju niste koristili.

Banka, šalter, novčanik, menjačnica, novac, dinari Pratite trošenje novca, Foto-montaža: Shutterstock, A. Nalbantjan

Ako znate šta se u kom trenutku dešava na vašem računu, takvu neregularnost ćete brzo primetiti, pozvati banku i rešiti problem. Što više vremena prođe, teže će vam biti i da se setite da li niste slučajno ipak koristili naplaćenu uslugu, a i da dokažete banci da niste.

Zaštitite se od prevara

Jedan od glavnih razloga za praćenje računa je da se zaštitite od prevara, jer ćete proveravati da li su vaši privatni podaci kao što su broj telefona, mejl adresa, ime, prezime i slično, tačni.

Takođe, tako ćete znati da su vam šifre za račune i dalje valjane i da ih niko nije hakovao i preuzeovam račun. Na ovaj način možete i da pratite i istoriju trošenja novca, pa ne može da se desi da budete žrtva prevare.

Sredite svoj kućni budžet

Ukoliko na papiru vidite svaki trošak koji napravite, lakše ćete moći da uočite na šta vam odlazi najviše novca i da korigujete potrošnju. Samo stalni uvod u troškove može da vam pomogne da skockate svoj budžet i da možda čak pronađete i prostora za štednju.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragiša Janković

    10. februar 2021 | 11:33

    Najbolja zaštita klijenata je da NBS odobri da klijent može sam da odluči dali hoće ili neće da ima tekući račun kod banke a ne da mora za bilo kakva primanja da ima tekući račun kod posovne banke.Takva odluka je u isto vreme i gušenje demokratskog prava gradjnina da samostalno odlučuje o nečemu što se tiče njega, njegovih troškova i u isto vreme daje prednost bankama da uslovljava fizičko lice na neplanirane troškove.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>