• 0
 ≫ 

Saznajte više o Moderni i kako možete trgovati cenom njenih akcija

 ≫ 

Farmaceutska kuća Moderna je od veoma nezavidne situacije postala jedan od glavnih boraca protiv virusa korona

  • 0
Vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Ova kompanija je pre samo godinu bila autsajder u poređenju sa farmaceutskim gigantima kao što su Johnson & Johnson, Pfizer, Roche i Astra Zeneca. Za manje od deset meseci, ova biotehnološka kompanija iz Masečusetsa u SAD, razvila je sopstvenu vakcinu protiv Covid-a 19 koja je među najsigurnijim i najefikasnijim na tržištu.

Prema navodima same Moderne, vakcina je 94,5% efikasna i odobrena je za hitnu upotrebu u SAD početkom novembra prošle godine. Ubrzo potom, odobrena je i od Evropske agencije za lekove EU i drugih država.  Vakcina je u međuvremenu isporučena širom sveta, uz veliku potražnju i poverenje u njenu efikasnost. Ovaj veliki uspeh se odrazio i na cenu akcije Moderne koja je u jednom trenutku utrostručila vrednost, a trenutno (9. marta) vredi oko 127 dolara dok je sredinom leta prošle godine, cena akcije bila oko 60 dolara.

Vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Investiciono društvo “KapitalRS“ iz Beograda, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da preko interneta trguju cenom akcija kompanije Moderna (takozvanim finansijskim ugovorima za razliku, engl. CFD), pripremio je besplatan vodič “Kako trgovati cenom akcija farmaceutskih kompanija”. Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti putem linka ispod.

Besplatan vodič “Kako trgovati cenom akcija farmaceutskih kompanija” preuzmite ovde.

Moderna je početkom ove godine objavila kvartalne rezultate poslovanja. Prihod je bio bolji od očekivanog, ali je zarada po akciji bila nešto niža od prognozirane. Međutim, vesti da je kompanija ove godine potpisala ugovore o isporukama vakcina vredne 18,4 milijardi dolara podstakli su rast akcija. Proizvođač vakcina planira da isporuči čak 1 milijardu doza u 2021. godini i 1,4 milijarde u 2022. godini.

Pojava novih varijanti virusa korona koje bi mogle biti otporne na postojeće vakcine od nedavno je zabrinula svet. Moderna je brzo reagovala i već razvija modifikovanu vakcinu protiv najopasnijeg, tzv. južnoafričkog soja virusa korona protiv koga aktualna vakcina nije toliko efikasna. Moderna je poodmakla u nastojanjima a početak ispitivanja na dobrovoljcima svoje nove verzije vaccine, očekuje se tokom marta. Činjenica da je Moderna predvodnik u brobi protiv mutiranih sojeva, mogla bi da je dovede u značajnu prednost u odnosu na konkurenciju.

Vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Besplatan vodič “Kako trgovati cenom akcija farmaceutskih kompanija” preuzmite ovde.

Takođe, Moderna je nedavno otpočela testove koji će se sprovoditi na deci od 12 do 17 godina. Studija bi trebalo da bude sprovedena na 3000 mladih.  Ažurirani podaci bi trebalo da budu objavljeni sredinom ove godine. Veliki procenat svetskog stanovništva (oko 30%) ima manje od 16 godina, što znači da bi se, u slučaju pozitivnih rezultata, tržište za Moderninu vakcinu moglo značajno proširiti.

Kompanija je takođe objavila da je Evropska komisija kupila još 150 miliona doza njene vakcine protiv Covid-19 koje će biti dostavljene u trećem i četvrtom kvartalu 2021. godine. Evropska unija je inače pod kritikom zbog spore vakcinacije stanovništva jer nije uspela da dobije doze koje je već bila naručila od AstraZeneca-e.

Moderni se po svemu sudeći smeši lepa budućnost, s obzirom da je već u znatnoj meri nadmašila mnoge starije i iskusnije rivale iz branše.

Besplatan vodič “Kako trgovati cenom akcija farmaceutskih kompanija” preuzmite ovde.

Izvori: Bloomberg, Reuters, CNBC

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>