• 0
 ≫ 

Znate li gde se nalaze mostovi sa 7 novčanica evra? Njima mogu da se kreću samo pešaci i biciklisti

 ≫ 

I druge svetske valute mogu se pohvaliti svojim znamenitostima, a među njima su britanska funta, vijetnamski dong, kineski juan...

  • 0
novac, evro

Foto: Pixabay

Da li ste nekada pomislili gde se nalaze sve te građevine koje viđamo na novčanicama stranih valuta, da li zaista postoje? Zanimljiva priča krije se iza mostova koji "krase" papirnati novac EU.

Naime, budući da postoji samo 7 novčanica evra: od 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra, sasvim je bilo jasno da bi došlo do nesuglasica među zemljama-članicama Unije, iako ih je tada bilo manje nego danas.

Kada su novčanice evra prvi put dizajnirane 2002. godine, na njima su se našli izmišljeni mostovi, ali je 2012. arhitekta iz Holandije, Robin Stam, došao na ideju da ih "prenese" u stvarni svet, i to u svojoj matičnoj zemlji.

Naravno, nije bilo lako ostvariti samostalno ovu ideju, te je Stam dobio podršku Evropske centralne banke (ECB). Mostovi iz mašte postali su realnost, i vrlo verno prikazuju one sa novčanica. Boje su identične.

Svi mostovi sa sedam novčanica izgrađeni su u holandskom gradiću Spijkenise, na kanalima koji prolaze oko naselja. Njima se kreću samo pešaci i biciklisti, kojih u toj zemlji ima pregršt.

Most evro

Most sa novčanice od 10 evra / Foto: Shutterstock

I druge svetske valute mogu se pohvaliti svojim znamenitostima. Na primer, na britanskoj novčanici od 5 funti prikazana je Vestminsterska palata, na vijetnamskom dongu od 20.000 prikazan je most u gradu Hoj An, dok se na "papiru" od 20 kineskih juana nalazi krečnjak iz Guilina.

Most evro

Most sa novčanice od 500 evra / Foto: Shutterstock

Iako mnoge zemlje i centralne banke imaju nameru da polako uvedu digitalne oblike nacionalnih valuta, težeći kešles društvima, činjenica je da ima nešto posebno u papirnatom novcu.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>