• 93
 ≫ 

"Imamo dvoje dece, prosečne plate i podstanari smo, a ipak uštedimo": Ovo je recept jedne sugrađanke

 ≫ 

Mama iz Beograda, M.J. (35), podelila je sa nama svoje efikasne načine za štednju, iako kaže da "novca nikad dosta"

  • 93
štednja, kasica-prasica Foto: Freepik

Štednja je uvek izazov, budući da za nju treba dosta pripreme, ako nema visoka primanja. Rashodi često premašuju prihode, i već od polovine meseca mnogi jedva čekaju novu platu.

Situacija se svakako komplikuje kada imate decu, i mnogo bazičnih, fiksnih troškova koje treba namiriti iz meseca u mesec. Kako uštedeti danas u Srbiji, sa dve prosečne plate, kirijom za stan, i dvoje dece?

Svoj "recept" nam otkriva jedna Beograđanka, M.J. (35), zaposlena u prosveti. Njen muž radi u državnoj firmi, a stan mesečno plaćaju 150 evra, mimo računa. Tu su još i ogromni rashodi za hranu, automobil, odeća/obuća, dohrana za bebu od godinu dana, vrtić za starije dete, engleski u vrtiću koji košta 1.500 dinara itd.

- Najpre moram da kažem da podmiriti sve navedeno, i još izdvojiti novac za more ili neke nepredviđene troškove, ne bi bilo moguće bez dodatnog radnog angažmana. To svakako ne znači da imamo "duple plate", ali se ne oslanjamo ni samo na svoje tzv. standardne zarade - započinje svoju priču M.J. za Telegraf Biznis.

Kaže da im fleksibilni poslovi na internetu, kao dodatni, nedeljno oduzmu nekoliko sati. "Da bismo mogli sve da organizujemo i radimo sa strane, imamo pomoć babe i dede, koji uskaču kad god treba."

- Što se tiče samog novca, dosta smo racionalni, što primećujem da ne rade svi. Pratimo akcije, ne kupujemo impulsivno, ali svakako ostane mesta i za hedonizam. Odemo porodično u restoran barem jednom u 10 dana. Ono što nam nije neophodno, ne kupujemo. Imamo naviku da početkom meseca odvojimo određenu sumu, ostavimo je sa strane, uvek za neki cilj, i to ne diramo - priča nam M.J.

Kaže da je ove godine taj cilj more, s obzirom na to da su u 2020. putovali samo po Srbiji.

novac, novčanik Foto: Pixabay

M.J. ne krije da ponekad imaju pomoć od svojih roditelja, bilo da je reč o hrani, spremljenom ručku ili novcu. "Na primer, jedna od baka je ponudila da plaća sportić za starije dete", kaže naša sugrađanka.

To sve, ipak, nije nešto na šta se oslanjaju kao mladi bračni par u Srbiji, već volja bliskih ljudi da nešto učine. "Trudimo se da budemo što nezavisniji, a pritom, ne oskudevamo ni u čemu. Kupujemo i slatkiše i grickalice, dakle, sve ono što nije esencijalno."

S druge strane, ova Beograđanka ističe da kupuju kvalitetnu odeću, ali ne preskupu i ne prečesto. "Ono što mnogima jede novac jeste svakodnevno kafenisanje, izlasci, vožnja taksijem. Mi to ništa ne praktikujemo", kaže, i dodaje da u njihovom budžetu takođe nema mesta preskupoj hrani.

Zaključak je, kaže, da bi mnogo teže bilo upravljati novcem bez racionalnog trošenja i dodatne zarade.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    27. april 2021 | 14:04

    Meni orden da date, nikog nemam a samohrana sam majka i podstanar,zivimo normalno sa mojom zaradom a radim 10 sati svaki dan u jednoj firmi. Deca ne oskudevaju u nicemu, nismo ni gladni ni goli i bosi. Sve sto imamo zaradila sam sa svojih deset prstiju i ponosim se sobom. Svi ovi sto imaju babe i dede da se pokriju usima i ne lazu ljude kako su sposobni. 🙋‍♀️

  • Boža zemunac

    27. april 2021 | 14:43

    Koliko sam ukapirao ništa bez babe i dede.

  • M

    27. april 2021 | 13:38

    Žena i ja 105000mesečno kredit za stan i troje dece. Jedan student i dva srednjoškolca ne uštedimo ništa nego još radimo dopunske poslove i jedva imamo dovoljno.Niko nije ni gladan ni žedan niti loše obučen,ali nema letovanja i zimovanja.Deca odlični đaci svesni situacije uspeju da zarade radeći povremene poslove da dokrpe skromne džeparce.Eto to je situacija.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>