• 3
 ≫ 

Da li nas čeka poskupljenje toalet papira? Ovaj put nije problem nestašica, za sve je kriva celuloza

 ≫ 

Oko 70% celuloze koju američki proizvođači kupuju za toalet papir dolazi iz Brazila, a oko 30% je iz Kanade

  • 3
toalet papir

Foto: Pixabay

Taman kad je svet pomislio da je "siguran" kada je reč o toalet papiru, posebno u SAD, drvna celuloza - primarna sirovina koja se koristi za njegovo pravljenje - postaje sve skuplja.

- U istoriji industrije nikada nismo videli ovakva mesečna povećanja cena - rekao je Brajan MekKlej, analitiča, i dodao: "To je nečuveno. Cene tržišne celuloze skočile su sa 606 dolara po metričkoj toni u septembru na više od 907 dolara po metričkoj toni u aprilu".

Kombinacija faktora povećala je cene, uključujući postpandemijski oporavak u Kini, koja je najveći kupac celuloze na svetu, ali i zbog globalnih kašnjenja u isporuci. Proizvođači kupuju na otvorenom tržištu, a zatim koriste celulozu za proizvodnju toaletnog papira i drugih proizvoda.

Oko 70% celuloze koju američki proizvođači kupuju za toalet papir - dolazi iz Brazila, kaže MekKlej, a oko 30% je iz Kanade. Celuloza je samo najnoviji primer nestašice sirovina, koja pogađa američku ekonomiju, a već smo pisali i o problemima sa hlorom, odnosno bakrom.

Teško je naći i čelik, čipove za računare i automobile, pa čak i radnu snagu. Stručnjaci dalje upozoravaju da bi porast cena drvne celuloze svakako mogao da utiče na troškove proizvodnje toaletnog papira. Njegove cene su, inače, skočile tokom pandemije, a posebno u jednom momentu 2020. kada je svet "tresla groznica".

Cene toalet papira porasle su za 15,6% tokom 52 nedelje do 1. maja, u odnosu na prethodnu godinu, prema najnovijim brojevima kompanije "NielsenIQ", koja prati podatke o prodajnim mestima. Iz kompanije "Scott" navode da su povećanja neophodna kako bi se nadoknadila značajna inflacija troškova robe.

Video: U ovom butiku se tik uz garderobu prodaje toalet papir: Parola snađi se, kako ne bi propao!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zagor

    9. maj 2021 | 16:59

    Znaci tek sad ce da prave zalihe..onomad kad je pocela korona i navala kupovine je izgleda nista naspram nestasice

  • Miša

    9. maj 2021 | 19:12

    Šta će nam papir kada imamo vodu

  • Jova

    9. maj 2021 | 16:44

    Pa ima onaj reciklirani lila boje.. Super je. Bolje nego novine...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>