• 0
 ≫ 

U industriji bazena radi 34 godine i ovo je prvi put da skladišti hlor: Cena bi mogla da skoči 70%

 ≫ 

Prošle godine je pandemija prisilila ljude da otkažu putovanja. Kako je sve više Amerikanaca ostajalo kod kuće, tako je rasla potreba za uređenjem - posebno dvorišnih bazena.

  • 0
bazen Foto: Freepik

Najgora nestašica hlora koju su ikada zabeležile SAD zaoštriće se ovog leta, u susret sezoni bazena. "To nas brine", rekao je kratko Kodi Salitur, vlasnik kompanije "Texas Pool Professionals", koja posluje već 17 godina.

"Rockwall" iz Teksasa uslužuje 200 klijenata nedeljno, a Salitur kaže da je nedavno počeo da skladišti tablete hlora. Primera radi, pet tableta u pakovanju (oko 200 grama) kod nas koštaju oko 1.350 dinara. Jedna tableta je dovoljna za 7 dana, a koriste se za dezinfekciju vode u bazenima i banjama.

Ipak, američke firme su sada suočene sa problemom manjka tableta hlora, jer - kako smo pisali nedavno - u toj zemlji se posebno od početka pandemije masovno traže velike kuće sa dvorištem i bazenom.

Martini kraj bazena oduvek je san snova za mnoge bogataše, a statistika kaže da je od 2015. do prva tri meseca 2020. (kada još nismo znali šta nam nosi korona) oko 26% kuća prodatih u Grinviču - jednom od najelitnijih kvartova u SAD - imalo bazen. U poslednjih 12 meseci, brojka je skočila na 35 odsto.

Međutim, nije reč samo o privatnim posedima. U doba kovida-19 fokus je na pojačanoj dezinfekciji i higijeni, te kompanije traže različite hemikalije kako bi bazeni bili bezbedni, a kupci zadovoljni. "Tražimo sve što možemo dobiti, a nemamo ovde u severnom Teksasu", rekao je Salitur.

- Bili smo u oko šest država i 15 gradova da nabavimo zalihe - napominje. Nestašica hlora je široko rasprostranjena i verovatno će se pogoršati, što utiče na još veće povećanje cene. CNBC je razgovarao sa insajderima iz industrije bazena u više država - uključujući Floridu, Mičigen, Nevadu i Teksas - upravo o skromnim zalihama.

Kombinacija više faktora dovela je do nestašice, uključujući neviđeni porast potražnje prošle godine, ali i požar u hemijskoj fabrici, koji je uništio neke proizvodne kapacitete. Alan Kurtis u industriji radi 34 godine i ovo je prvi put da skladišti hlor. Njegov biznis "Ask the Pool Guy" opslužuje 1.000 kupaca u Mičigenu.

- Pretpostavljam da će vlasnici bazena morati da pređu sa tableta na hlor u prahu, sa hlora u prahu na tečni hlor, i tako dalje... - ističe Kurtis.

Kuća vila bazen Foto: Shutterstock

Prema istraživačkoj firmi "Pkdata", sa sedištem u Atlanti, u SAD postoji 5,2 miliona ugradnih bazena i 255.000 komercijalnih bazena. Broj montažnih bazena je nepoznat. Rudi Stankovic, CEO u "Aquatic Facility Training & Consultants", procenjuje da 60% do 70% vlasnika koristi tablete hlora.

Prošle godine je pandemija prisilila ljude da otkažu putovanja. Kako je sve više Amerikanaca ostajalo kod kuće, tako je rasla potreba za uređenjem - posebno dvorišnih bazena. Taj bum je, kažu stručnjaci, stvorio još veću potražnju za hlorom. Onda je, dodatno, proizvodni pogon jednog od najvećih dobavljača tableta hlora u zemlji, "BioLab", izgoreo prošlog avgusta.

Postrojenje, koje se nalazi u blizini jezera Čarls (Luizijana) trebalo bi da nastavi sa radom do proleća 2022. "Znamo koliko su naši proizvodi svakodnevno neophodni porodicama, i zato ulažemo 170 miliona dolara u obnovu našeg BioLab objekta, kako bismo bili još veći i bolji. Kada se završi, postrojenje će raditi sa 30% većim proizvodnim kapacitetom", rekao je portparol matične kompanije "KIK Consumer Products".

Inače, "IHS Markit" očekuje se da će ovog leta cene hlora porasti za 70% u poređenju sa prošlom godinom. Međutim, u nekim delovima zemlje cena hlora u tabletama se već udvostručila tokom protekle godine.

- U poslednjih 20 godina, tipična kanta hlora od 22-23 kilograma koštala bi od 75 do 85 dolara. U poslednjih godinu dana, košta 140 dolara, sa preporučenom cenom od 158 dolara u bliskoj budućnosti - kaže Skoti Her iz Las Vegasa.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>