• 0

U industriji bazena radi 34 godine i ovo je prvi put da skladišti hlor: Cena bi mogla da skoči 70%

Prošle godine je pandemija prisilila ljude da otkažu putovanja. Kako je sve više Amerikanaca ostajalo kod kuće, tako je rasla potreba za uređenjem - posebno dvorišnih bazena.

  • 0
bazen

Foto: Freepik

Najgora nestašica hlora koju su ikada zabeležile SAD zaoštriće se ovog leta, u susret sezoni bazena. "To nas brine", rekao je kratko Kodi Salitur, vlasnik kompanije "Texas Pool Professionals", koja posluje već 17 godina.

"Rockwall" iz Teksasa uslužuje 200 klijenata nedeljno, a Salitur kaže da je nedavno počeo da skladišti tablete hlora. Primera radi, pet tableta u pakovanju (oko 200 grama) kod nas koštaju oko 1.350 dinara. Jedna tableta je dovoljna za 7 dana, a koriste se za dezinfekciju vode u bazenima i banjama.

Ipak, američke firme su sada suočene sa problemom manjka tableta hlora, jer - kako smo pisali nedavno - u toj zemlji se posebno od početka pandemije masovno traže velike kuće sa dvorištem i bazenom.

Martini kraj bazena oduvek je san snova za mnoge bogataše, a statistika kaže da je od 2015. do prva tri meseca 2020. (kada još nismo znali šta nam nosi korona) oko 26% kuća prodatih u Grinviču - jednom od najelitnijih kvartova u SAD - imalo bazen. U poslednjih 12 meseci, brojka je skočila na 35 odsto.

Međutim, nije reč samo o privatnim posedima. U doba kovida-19 fokus je na pojačanoj dezinfekciji i higijeni, te kompanije traže različite hemikalije kako bi bazeni bili bezbedni, a kupci zadovoljni. "Tražimo sve što možemo dobiti, a nemamo ovde u severnom Teksasu", rekao je Salitur.

- Bili smo u oko šest država i 15 gradova da nabavimo zalihe - napominje. Nestašica hlora je široko rasprostranjena i verovatno će se pogoršati, što utiče na još veće povećanje cene. CNBC je razgovarao sa insajderima iz industrije bazena u više država - uključujući Floridu, Mičigen, Nevadu i Teksas - upravo o skromnim zalihama.

Kombinacija više faktora dovela je do nestašice, uključujući neviđeni porast potražnje prošle godine, ali i požar u hemijskoj fabrici, koji je uništio neke proizvodne kapacitete. Alan Kurtis u industriji radi 34 godine i ovo je prvi put da skladišti hlor. Njegov biznis "Ask the Pool Guy" opslužuje 1.000 kupaca u Mičigenu.

- Pretpostavljam da će vlasnici bazena morati da pređu sa tableta na hlor u prahu, sa hlora u prahu na tečni hlor, i tako dalje... - ističe Kurtis.

Kuća vila bazen

Foto: Shutterstock

Prema istraživačkoj firmi "Pkdata", sa sedištem u Atlanti, u SAD postoji 5,2 miliona ugradnih bazena i 255.000 komercijalnih bazena. Broj montažnih bazena je nepoznat. Rudi Stankovic, CEO u "Aquatic Facility Training & Consultants", procenjuje da 60% do 70% vlasnika koristi tablete hlora.

Prošle godine je pandemija prisilila ljude da otkažu putovanja. Kako je sve više Amerikanaca ostajalo kod kuće, tako je rasla potreba za uređenjem - posebno dvorišnih bazena. Taj bum je, kažu stručnjaci, stvorio još veću potražnju za hlorom. Onda je, dodatno, proizvodni pogon jednog od najvećih dobavljača tableta hlora u zemlji, "BioLab", izgoreo prošlog avgusta.

Postrojenje, koje se nalazi u blizini jezera Čarls (Luizijana) trebalo bi da nastavi sa radom do proleća 2022. "Znamo koliko su naši proizvodi svakodnevno neophodni porodicama, i zato ulažemo 170 miliona dolara u obnovu našeg BioLab objekta, kako bismo bili još veći i bolji. Kada se završi, postrojenje će raditi sa 30% većim proizvodnim kapacitetom", rekao je portparol matične kompanije "KIK Consumer Products".

Inače, "IHS Markit" očekuje se da će ovog leta cene hlora porasti za 70% u poređenju sa prošlom godinom. Međutim, u nekim delovima zemlje cena hlora u tabletama se već udvostručila tokom protekle godine.

- U poslednjih 20 godina, tipična kanta hlora od 22-23 kilograma koštala bi od 75 do 85 dolara. U poslednjih godinu dana, košta 140 dolara, sa preporučenom cenom od 158 dolara u bliskoj budućnosti - kaže Skoti Her iz Las Vegasa.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke