• 78

Srbin je za dan izgubio 44.000, a za nedelju 87.000 dolara: Ispričao nam je kako izgleda pakao uživo

Sagovornik Telegraf Biznisa za dan ostao bez 44.000 dolara i samo je jedan od mnogih koji su platili ceh kraha kripto-tržišta

  • 78
Bitkoin, pad Foto: Shutterstock, D.R.

Potpuna katastrofa desila se na tržištu kripto-valuta posle nove vesti koja ga je oborila, a stigla je u obliku informacije da Kina zabranjuje njihovo trgovanje.

Sagovornik Telegraf Biznisa zbog toga je za dan ostao bez 44.000 dolara i samo je jedan od mnogih koji su platili ceh ovog kraha.

D.R. je ušao u kripto-svet iz znatiželje a i zbog toga što se pokajao što nije kupio bitkoin kada je vredeo manje od 5.000 dolara. Nije hteo da napravi istu grešku sa ethereumom, ali je ga je izgleda malo izdao.

Bitkoin je juče pao za oko 15 odsto i cena mu je otišla ispod 40.000 dolara, a prema podacima sajta koindesk u poslednja 24 sata se njime trgovalo i po ceni od 36.219 dolara. Druga najpopularnija kriptovaluta ethereum je u poslednjih 24 sata pao za više od 20 odsto i njime se trgovalo i po cenama od 2.436 dolara.

Većina tržišta digitalne svojine je takođe u ogromnim gubicima i pad od 20 odsto je prosek izuzev par slučajeva.

Jutros je bitkoin zabeležio oporavak od oko 1 odsto za 24 sata i vredeo 40.000 dolara.

Ovakva košmarna situacija na tržištu mnoge nagoni da razmišljaju da li je stvarno tržište kriptovaluta u balonu i da li je taj balon pukao?

Za one poput sagovornika Telegraf Biznisa, važno je šta će se desiti u narednim danima, odnosno da li će se kripto-tržište oporaviti.

Bitkoin, pad Gledaš kako se topi pred tvojim očima/Foto: D.R.

Pakao uživo: Gledaš kako se topi pred tvojim očima

Naročito za one koji su poput D.R. izgubili hiljade i hiljade evra preko noći. Naš sagovornik se kripto-valutama bavi nešto više od godinu dana, a prethodni period za njega je, navodi, bio pakao uživo.

D.R. za naš portal priča da već 6 godina živi i radi u Americi. Trgovinom na berzi i akcijama počeo je da se bavi tek negde u aprilu prošle godine posle velikog kraha na NY berzi zbog dolaska COVID-19 virusa u USA. Iz hobija i u slobodno vreme.

- I ta berza mi, srećom, nije glavni izvor prihoda. U početku sam dodavao između 5 i 10 hiljada dolara i kupovao najvise akcije Tesla-e, Apple-a, ali i američkih avio-prevoznika poput American Airlines-a i Spirit-a. Ukupno sam ulozio svojih oko 34.000$ i za godinu dana uspeo sam da zaradim na tu sumu još oko 40.000$. Dakle, imao sam oko 75.000$ na berzi. Nakon toga dolazim na ideju da počnem da trgujem kriptovalutama jer sam istraživao i predviđanja su bila da ce Ethereum dostići vrednost do kraja godine od 10,000$, a u oktobru sledeće godine će ići i do 16.000$ - priča nam on.

Tada odlučuje da doda još 100.000$ i da proda sve akcije i da za sav taj novac kupi Ethereum, i to je uradio kad je bio negde oko $3500.

- Smatrao sam da je to dobar potez jer sam samo kroz 2-3 dana kada je Ethereum dostigao 4.000$, zaradio više od 20, 000$ i još više posle kada je došao na 4.200$. Nisam hteo da prodajem naravno, jer sam rekao da ću to učiniti na kraju godine pa koliku god vrednost da dostigne. Onda, pre nekoliko dana, Elon Musk je nešto twitnuo, Kinezi su počeli da prodaju kriptovalute i vrednost je počela da pada što je dovelo do toga da samo u jednom danu izgubim 44.000$, a 87. 000$ u poslednjih 7 dana, faktički, sve što sam ikad zaradio na berzi. Naravno, da nije bilo prijatno ovog jutra ustati i ući na svoj nalog i videti kako se topi novac, a pogotovo videti kako skoro sve propada kad je dotakao minimum od 1800$, ali šta je tu je...kaže nam D.R.

Bitkoin, pad Foto: D.R.

Na pitanje šta će dalje i da li će odustati, kaže:

- Neću prodavati sigurno, jer sam uveren da će da se vrati, ako ne za par dana, onda za par meseci, pa i ako bude za par godina, nije problem jer mislim da je budućnost u tome - rekao nam je D.R.

Otkud takva reakcija?

U utorak poslato je zvanično upozorenje da finansijske institucije i kompanije za naplatu ne bi trebalo da učestvuju u transakcijama kriptovalutama, niti da pružaju usluge vezane za kriptovalute svojim klijentima.

Kako stoji u zvaničnoj izjavi Narodne banke Kine i Kineske komisije za osiguranje i bankarstvo, cene kriptovaluta su u poslednje vreme naglo skakale i naglo padale, a spekulativno trgovanje se vratilo. Ovo ozbiljno šteti sigurnosti imovine ljudi i remeti normalan ekonomski i finansijski poredak.

Hladnokrvan stav Kine prema kriptovalutama nije skorijeg datuma. Kineske vlasti su još 2013. godine izrazile svoj stav da bitkoin nije prava valuta i zabranile su transakcije sa ovom digitalnom svojinom. Iako građani Kine mogu da drže na svojim novčanicima kriptovalute, u Kini su sve menjačnice pogašene.

Sa druge strane, moguće je da je ovaj pritisak deo strategije čuvanja i promocije njihovog digitalnog juana, a kako piše CNNBiznis, kineske vlasti aktivno rade na njegovom uvođenju kako bi mogle da imaju kristalno čist uvid u tokove novca.

Prema rečima Ipeka Ozkardeskaja, ekonomskog analitičara, trgovci kriptovalutama su isuviše osetljivi na negativne vesti, i to dodatno pritiska tržište. Da mediji, kako zvanični, tako i društveni utiču na atmosferu na tržištu kriptovaluta nije novina. O tome je Telegraf Biznis već ranije pisao. 

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    20. maj 2021 | 16:27

    Ja sam svoja 3 prodao za tacno 153 000$. Cekao sam 6 godina nisam smeo vise i ako sam ih kupio 3 za 1000$. Nikad vise necu da se petljam sa ovim stvarima, puno stresa i ja sam svoje uzeo. Dosta.

  • Dejan N

    20. maj 2021 | 13:23

    Licno sam ja pre 5 godina kupio 40 bitcointa po ceni od 640 dolara i prodao sam ih po ceni od 18.000 dolara i penzionisao se 🙂

  • Marko

    20. maj 2021 | 13:26

    Pa sto nisi prodao kada si mogao i zaradio i vise nego pristojno, nego mislite svi ako ne prodajete i cuvate ih da cete postati milioneri.. Ako si ulozio 5000e a novac se duplirao 4 do 5 puta sta cekas?, da jos naraste? Prodas i svakako si svoje ulozeno vratio i zaradio, ali ne covek je alav.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>