• 0

Vreme je za vraćanje dugova: Šta da otplatite posle kreditne kartice?

Finansijski savetnici tradicionalno podstiču da se otplaćuju dugovi počev od onih koji imaju najveću kamatu

  • 0
novčanik

Foto: unsplash.com

Auto i lični zajmovi mogu biti sledeći na listi onih koji su tokom pandemije platili dug na kreditnim karticamaFinansijski savetnici i preporučuju da se ide tim redom, a to naročito važi za one građane u kojima su i države davale pomoć za građane.

Stimulativni novac, tolerancija banaka u vidu moratorijuma pomogli su Amerikancima ali i građanima širom sveta da vrate dugove na kreditnim karticama gde su kamate izuzetno visoke.

Sad se neki pitaju šta je pametno i koji dug je sledeći za plaćanje.

Finansijski savetnici tradicionalno podstiču da se otplaćuju dugovi počev od onih koji imaju najveću kamatu, a to su obično kreditne kartice. Iako su programi pomoći još uvek na snazi, neki kažu da stari savet ne treba uvek prihvatiti.

Novi redosled poslovanja svodi se na procenu koliko su sigurni vaši prihodi i šta još imate "sa strane".

Evo tri načina da razmislite o brisanju bilo kog dodatnog duga koji imate:

Refinansiranje i plaćanje duga

 

Štednja, novac, pare, kasica prasica

Foto: Shutterstock

Umesto da se pozajmite sa najvišom kamatnom stopom, razmotrite sve mogućnosti koje imate. Ako ste platili dug po kreditnoj kartici sa visokom kamatom, verovatno je kreditna ocena porasla, što vam može omogućiti pristup opcijama kao što je refinansiranje. Ako niste završili sa plaćanjem svih svojih kreditnih kartica, možda ćete razmisliti o nečem drugom.

Neke kartice imaju posebne ponude za nove kupce po principu lojaliti programa koje im omogućavaju da prenose saldo i plaćaju malu ili nikakvu kamatu za određeni period. Iako je ovih ponuda bilo manje u 2020. godini zbog neizvesnosti izazvane pandemijom, one se polako vraćaju.

Kada završite sa plaćanjem stanja na kreditnim karticama, obavezno svaki mesec isplatite celokupno stanje. Ovo će zadržati visoku kreditnu ocenu i uštedeti na plaćanju kamata.

Auto - kredit

 

Nakon što se pozabavite ličnim zajmovima ili privatnim studentskim zajmovima, razmislite o prelasku na auto - kredite. 

Svaki savetnik će vam reći da vidite da li ti krediti vrede više od samog automobila. Ponekad vrednost automobila padne pre nego što završite sa otplatom kredita. Ako je tako, možda je vreme da razmislite da li bi bilo bolje prodati automobil ili refinansirati kredit.

Nakon auto kredita, i tek nakon toga, predlog je da isplatite zajmove druge vrste koji nisu bankarski.

Otplaćujte ali ne prevremeno

 

Konačno, najkontinuitetnija opcija plaćanja duga: Ne isplaćujte više nego što morate.

Ako imate dovoljno sreće da ste otplatili kreditne kartice i na umu am je samo auto- kredit ili pozajmica od prijatelja, ovo bi mogao i da trenutak za dodavanje novca u hitne fondove ili povećanje doprinosa na penzionom računu.

Vreme je turbulentno i vreme je da počnete da razmišljate o privatnoj penziji ili fondu za crne dane. Čak i ako je vaš posao zaista siguran, vi jednostavno ne znate šta će se dogoditi. Zbog toga, bolje je razmišljati kako da uštedite nego kako ćete dodatno da se zadužite.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>