• 1

Ceh plaća krajnji kupac: Cene idu naviše, i najveća svetska sila je "u kandžama inflacije"

Pod uticajem problema sa lancima snabdevanja i naglog povećanja potrošačke tražnje usred povlačenja pandemije, američki indeks je skočio u sektorima američke ekonomije na koje je karantin najviše uticao

  • 1
supermarket, prodavnica, kupovina

Foto: Freepik

Američki indeks potrošačkih cena skočio je više nego što se očekivalo u junu, za 5,4% u odnosu na isti period prošle godine. To je njegov najveći mesečni rast od 2008. godine i najveći porast inflacije koji je ta država zabeležila u poslednjih 30 godina.

Inflacija je u junu porasla 4,5%, nadmašivši procenu od 3,8%, izvestilo je u utorak američko Ministarstvo rada. Izuzev hrane i energije, ovo je najveći pomak koji je pokazatelj zabeležio od septembra 1991. godine. Veća inflacija ogledala se u porastu indeksa potrošačkih cena (CPI), koji je zabeležio najveći porast od globalne finansijske krize 2008. godine.

Pod uticajem problema sa lancima snabdevanja i naglog povećanja potrošačke tražnje usred povlačenja pandemije, CPI je skočio u sektorima američke ekonomije na koje je karantin najviše uticao. To uključuje tržište polovnih automobila, koje je prikupilo oko trećine ukupnog povećanja CPI-ja, kao i avionske karte i troškove prevoza.

Cene hrane i energije takođe su pridodate indeksu, povećavajući se za 0,8% i 1,5%. Indeks benzina je u junu skočio 2,5%. Prema anketi New York Fed, objavljenoj u ponedeljak, potrošači mogu očekivati dalji skok cena, do 4,8% u narednih 12 meseci.

Međutim, u drugom izveštaju, objavljenom u utorak iz Banke Amerike, navodi se da je inflacija privremeno pitanje, barem tako ocenjuju stručni investitori. Nakon objavljivanja, izveštaj Odeljenja rada izazvao je pad američkih fjučersa na berzi u utorak, dok su prinosi državnih obveznica pokazali mešovitu reakciju.

Podsećamo, inflacija je u Srbiji porasla u junu za 0,3 posto u odnosu na maj, a 3,3% u poređenju sa istim periodom 2020, objavio je Republički zavod za statistiku.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki V.

    15. jul 2021 | 11:12

    Mogu očekivati rast cena do 4,8% u narednih 12 meseci, koji su to amateri.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>