• 0
 ≫ 

Sve dileme koje imate o romingu: Korisni saveti za pametno korišćenje i cene po zonama

 ≫ 

Za razliku od poruka i minuta, mobilni internet ne može da bude neograničen u romingu

  • 0
žena devojka mobilni telefon

Foto: Pixabay

Svako od nas zna bar jednu osobu koja je imala neprijatno iskustvo po povratku iz inostranstva, zbog uvećanog računa usled korišćenja roming usluga.

Početkom i tokom leta pričalo se kako je roming ukinut u regionu, ali da li je zaista tako? U nastavku je izdvojeno nekoliko korisnih saveta kojih se treba pridržavati ukoliko planirate da putujete.

Roming nije ukinut, ali su cene niže

 

Pre svega, roming, kao obezbeđivanje telekomunikacione veze za korisnika na lokaciji izvan države u kojoj je registrovao telekomunikacijske usluge - i dalje postoji, samo je niža cena. Tačnije, u regionu Zapadnog Balkana cene su iste kao u nacionalnom saobraćaju.

Drugo, treba imati u vidu da minuti i poruke nisu isto što i megabajti.

Kada je pre nekoliko godina potpisan sporazum da se na teritoriji Zapadnog Balkana liberalizuje roming, verovatno je mnogo ljudi bilo skeptično da će se to ostvariti. Ipak, od 1. jula 2021. godine, na teritoriji Srbije, Severne Makedonije, AP Kosova i Metohije, BiH, Albanije i Crne Gore počela je primena modela RLAH (Roam Like At Home), prema kome možete da koristite svoj paket po istim cenama kao i u nacionalnom saobraćaju.

Ako imate neograničene poruke i minute u paketu, imaćete iste uslove na teritoriji Zapadnog Balkana, a ukoliko imate ograničene poruke i minute, dodatna potrošnja vam se naplaćuje kao kod kuće.

Mimo određenih roming dodataka koje kompanije nude, a koji se odnose na desetine zemalja, postoje i posebni roming dodaci namenjeni korisnicima koji više vremena provode na popularnim aplikacijama kao što su Instagram i Viber.

roming

Foto: MTTT

Važno je reći i da su uslovi drugačiji za mobilni internet, jer se tu primenjuje "politika primerenog korišćenja", kako bi se predupredile potencijalne zloupotrebe. To znači da će vam na raspolaganju biti deo mobilnog interneta koji imate u paketu, nakon čega se potrošnja tarifira kao i u nacionalnom saobraćaju.

Drugim rečima, za razliku od poruka i minuta, mobilni internet ne može da bude neograničen u romingu.

Grčka nije deo Zapadnog Balkana

 

Na teritoriji ove popularne turističke destinacije, usluga rominga naplaćuje se prema znatno nižim cenama nego ranije, jer su Srbija i Grčka potpisale poseban sporazum.

roming

Foto: MTTT

Koliko će vas koštati SMS poruka i minuti (dolaznih i odlaznih poziva) zavisi od operatora kojeg koristite, ali mobilni internet košta isto za sve, samo 1 dinar po potrošenom megabajtu, odnosno 1.024 dinara po gigabajtu.

Proverite uslove korišćenja rominga

 

Dakle, postoje razlike u korišćenju roming usluga, zbog čega je veoma važno da se pre putovanja raspitate o uslovima korišćenja rominga. Pošto je internet za veliki broj korisnika važniji od minuta i poruka, operatori nude posebne roming pakete sa povoljnijim uslovima korišćenja.

A1 Srbija omogućio je roming dodatak od 1GB koji važi u čak 40 zemalja (uključujući i Grčku) po ceni od 799 dinara, tako da jedan megabajt mobilnog interneta košta manje od jednog dinara. Takođe postoje i posebni roming dodaci namenjeni korisnicima koji više vremena provode na popularnim aplikacijama Instagram i Viber.

Na fotografijama pogledajte i usluge ostalih operatera.

Napomena: Cena od 90,0 RSD/ 1MB je važila do 09. Jula, dok je sada 1RSD/1MB.

mts roming

MTS mreža - cene u romingu / Foto: Printskrin/mts.rs

Ako kojim slučajem krenete na put i zaboravite da aktivirate roming dodatak, ne brinite, aktivacija je moguća i dok ste u inostranstvu. Kao što je važno da ne zaboravite pasoš i ostala važna dokumenta, tako nemojte zaboraviti ni da se raspitate kod vašeg operatora o svemu što vas zanima o roming uslugama pre odlaska na put.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>