• 0

Vratio se malver iz 2017: Napada Android, skriven je u aplikacijama i može vam isprazniti račun

Džoker je postao poznat 2017. godine

  • 0
Google Play Store

Foto: Shutterstock

Belgijska policija upozorila je na povratak virusa Džoker (Joker), koji napada Android uređaje i krije se u raznim aplikacijama u Google Play prodavnici.

Ovaj štetni softver može da pretplati korisnike na usluge plaćanja bez njihovog ovlašćenja i da isprazni njihove bankovne račune, a da to ni ne primete.

Belgijske vlasti kažu da je ovaj zlonamerni program, odnosno malver, detektovan u osam aplikacija Play prodavnice, koje je Google suzbio. Džoker je postao poznat 2017. godine, upravo po tome što je "zarazio" i opljačkao svoje žrtve skrivajući se u različitim aplikacijama.

Od tada su odbrambeni sistemi Google Play prodavnice uklonili oko 1.700 aplikacija sa Džokerom, pre nego što su ih korisnici preuzeli. U septembru 2020. godine, ovaj malver je pronađen u 24 Android aplikacije koje su registrovale više od 500 hiljada preuzimanja pre nego što su uklonjene.

Procenjuje se da je tada to uticalo na više od 30 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Brazil i Španiju. Putem neovlašćenih pretplata, hakeri bi mogli da ukradu do 7 dolara po pretplati nedeljno, što je cifra koja se najverovatnije povećala poslednjih meseci.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>