• 1

Koliko često se parovi svađaju zbog novca? Evo kako da sprečite sukob

Za početak govorite o kratkoročnim ciljevima, posebno ako se ne poznajete dobro s partnerom

  • 1
Novac pare svađa par muškarac žena finansije rasprava Foto: Shutterstock

Možda vam je poznato iz ličnog ili tuđeg iskustva, ali svađe zbog novca su neretko jedan od glavnih okidača za razvod braka.

Nije lako reći da li je gore u onim situacijama kada su parovi situirani ili ne, jer ponekad tamo gde je manje novca u kućnom budžetu - bude više sloge.

Prema anketi koju je sproveo "Money Magazine", na odraslima iznad 25 godina, čiji je budžet u domaćinstvu 50.000 dolara - ispostavilo se da se 70% njih svađa više zbog novca nego kućnih poslova, vremena koje (ne)provode zajedno, seksa, hrkanja ili toga šta će da se večera.

Većina parova, globalno, izbegava te osetljive teme, poznate i kao "money talk", posebno imajući u vidu da nije čest slučaj da oba partnera zarađuju isto ili su jednako uspešni u svojim karijerama.

Dakle, ako želite da izbegnete sukob oko para, trebalo bi da izbegavate "money talk", ako ste u prilici. To svakako nije moguće uvek i nije savet da nikada ne pričate o novcu - to naprosto nije moguće.

Ipak, za početak govorite o kratkoročnim ciljevima, posebno ako se ne poznajete dobro s partnerom. Fokusirajte se na nedeljne ili mesečne planove, a tek onda pominjite šta planirate s novcem kroz godine i kako je najbolje štedeti.

Takođe, u današnje vreme sve manje vlada "praksa" da parovi drže novac na jednom mestu i koriste ga po potrebama, jer svako želi bar deo svoje plate da "troši na sebe". Stručnjaci kažu da je to sasvim u redu, kako bi partneri bili zadovoljni, ali moraju postojati i kompromisi.

Veliko "ne-ne" je i ako dozvolite da jedan partner upravlja budžetom. U takvim situacijama često dolazi do nerazumevanja ili različitih stavova o tome na šta je trebalo potrošiti novac i u kojoj meri, tako da je najbolje da se oko krupnih pitanja dogovarate.

Ako želite da izbegnete svađu s partnerom oko novca, takođe ne bi trebalo da krijete stvari, ali ni da budete "žrtve" emotivnih kolapsa koji vode ka impulsivnoj kupovini.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    9. septembar 2021 | 13:25

    Na ovom svetu sve se vrti oko dve stvari :oko seksa i para ,podeli pomnozi,saberi oduzmi jednacina na vise nacina je uvek ista,

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>