• 0

Potrošači pokreću ekonomiju svake zemlje: Ali, pred njima su sada 3 izazova na koja ne mogu da utiču

Prodavci automobila kažu da se problemu s manjkom čipova ne vidi kraj

  • 0
Nestašica hrane, visoke cene, korona virus

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Svet se suočava sa nezapamćenom krizom, koja se odražava na više načina i pogađa razne društvene grupe. Kako grupi kupaca, odnosno potrošača pripadaju svi - onda je ova kategorija umnogome najpreča u nameri da se reše neki vanredni problemi.

A ima ih. Prolongirana pandemija učinila je američke potrošače "mizernim", navodi CNN ovih dana, aludirajući na 3 ključna izazova s kojima se susreću: manjak zaliha, visoke cene i delta soj.

Kada kažemo nestašica, to se odnosi kako na nedostatak radnika, tako i na manje hrane, komada nameštaja i ostalih potrepština u prodavnicama, dok su cene skočile zbog rasta cena sirovina, ali i zato što potražnja nadmašuje ponudu.

S druge strane, kovid-19 ne jenjava, a delta soj se posebno rapidno širi Amerikom.

Prema pisanju CNN-a, američka ekonomija ne može se potpuno oporaviti bez pomoći svojih potrošača, koji su okosnica ekonomske snage nacije. Ali rastuća inflacija, nestašica robe, problemi u lancu snabdevanja i sve veći broj zaraženih virusom korona - ostavili su potrošače u nebranom grožđu.

Njihova potrošnja, regularno, čini oko dve trećine američkog bruto domaćeg proizvoda. Federalne rezerve su u nedavnom izveštaju navele da je privredni rast blago smanjen na umeren tempo tokom leta, zbog zabrinutosti oko kovida: potrošači su manje večerali napolju i manje putovali.

Prodavci automobila kažu da se problemu s manjkom čipova ne vidi kraj. Kako smo skoro pisali, neki kineski dobavljači koriste priliku da zbog toga uvećaju cene za čak 40 puta, u odnosu na nabavne cene.

Video: Ciprijani: Uvek je dobro širiti se na mesta koja volite

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke