• 0
 ≫ 

Šest od 10 građana Srbije naručuje robu preko mobilnog: Kako da kupovina bude bezbedna?

 ≫ 

Ko ima pristup podacima o kartici je najčešća nedoumica korisnika mobilnih telefona tokom onlajn kupovine

  • 0
mobilni telefoni, poruke, dopisivanje

Foto: Shutterstock

Ideja da mobilni telefon bude naš šoping asistent, koji nam pomaže da izaberemo željeni proizvod, odgovarajuću nijansu, model, vidimo njegove recenzije, a potom i da platimo - postaje sve primamljivija.

Procenjuje se da će do 2023. godine biti potrošeno 6,5 milijardi dolara na e-trgovinu, a 64 odsto trgovine odvijaće se korišćenjem mobilnih uređaja.

Istraživanje koje je kompanija Visa sprovela u regionu jugoistočne Evrope - pokazalo je da 6 od 10 ispitanih građana Srbije uglavnom koristi svoje pametne telefone za naručivanje proizvoda na internetu.

Međutim, sa novim potrošačkim navikama i učestalijom upotrebom pametnog telefona za onlajn kupovinu, dolazi i talas novih prevara na internetu, osmišljenih tako da dopru do što većeg broja potrošača. Zbog toga je za potpuno uživanje u ovom načinu kupovine potrebna informisanost o bezbednosti, izazovima i merama predostrožnosti.

Noviji vid prevara podrazumeva da se onlajn prodavnice otvore na kratko, prodaju artikle, a onda nestanu. Pritom, prevaranti za oglašavanje svoje lažne veb stranice koriste društvene mreže, pa nemojte verovati u njenu ispravnost samo zato što ste je videli na društvenim mrežama.

Najbolji način da otkrijete lažnog trgovca ili prevaru je da potražite recenzije i proverite autentičnost sajta pre kupovine.

 

Kako da znate da je sajt bezbedan?

Pre svega, važno je imati u vidu da finansijske institucije vrše zaštitu vaših uplata, koristeći višestruke nivoe sigurnosti, kako bi sprečile prevare i krađu vaših podataka. Bezbedan sajt za kupovinu može se prepoznati po oznaci Visa Secure, koja je implementirana na stotinama hiljada veb-sajtova trgovaca.

Kovid korona rad od kuce tastatura laptop

Foto: Shutterstock

Iako su mnogi prodavci na internetu legitimni, prevaranti nažalost mogu iskoristiti anonimnu prirodu interneta da pridobiju kupce. Pomoću najnovije tehnologije oni prave lažne veb sajtove za prodaju, koji imaju sofisticiran dizajn i izgled.

Međutim, ako pažljivije pogledate URL, odnosno adresu tog sajta ali i njegovu sadržinu, možete primetiti da je lažan. Na primer, URL će imati dodatna ili različita slova i simbole, a veb sajt može da ima gramatičke greške ili ograničene funkcije. Da biste bili sigurni i izbegli prevare prilikom plaćanja, birajte veb adrese koje u nazivu imaju https prefiks i vidljivu ikonu katanca.

One su dizajnirane tako da izdrže upade hakera i preporučuju se kao sigurnije prilikom internet plaćanja.

 

Kako da budete sigurni da su vaši podaci zaštićeni?

Ko ima pristup podacima o kartici je najčešća nedoumica korisnika mobilnih telefona tokom onlajn kupovine. Važno je da zapamtite da nikad ni sa kim ne delite broj računa, trocifreni sigurnosni kod (CVV2) na poleđini kartice ili jednokratnu lozinku.

Osim vaše sopstvene odgovornosti da zaštitite osetljive podatke, veliki je značaj i primene novije tehnologije. Visa koristi tokenizaciju, koja u svakoj transakciji omogućava zamenu poverljivih podataka o plaćanju jedinstvenim digitalnim identifikatorom - tokenom, bez rizika da on bude ugrožen.

Potrošači mogu podatke o kartici da učitaju u svoj mobilni telefon ili u okviru aplikacije biznisa, a oni će biti zamenjeni tokenima, što znači da se nigde ne čuvaju. Da biste bezbedno kupovali pomoću mobilnog telefona preporuka je i da zaštitite vaš uređaj od virusa i hakera redovnim ažuriranjem aplikacije i softvera.

Neovlašćen pristup i zloupotrebe u slučaju krađe ili gubitka vašeg pametnog telefona, možete da sprečite tako što ćete izabrati jaku lozinku (kombinaciju malih i velikih slova, brojeva i simbola) ili biometriju. Nakon svih preduzetih mera preostaje vam da napravite spisak želja i upustite se u virtuelne prodavnice i kupovinu pomoću mobilnog telefona koji vam je u svakom trenutku pri ruci.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari