• 0

Komšije ukidaju polovinu aparata bez kojih danas teško funkcionišemo: Da li ih čeka dodatni trošak?

Značajno smanjenje mreže bankomata primoraće klijente da novac ponovo podižu na šalterima banaka

  • 0
kreditna kartica

Foto: Freepik

Građani Hrvatske suočiće se uskoro sa smanjenom mrežom bankomata, čiji će broj, prema nekim najavama, biti gotovo prepolovljen. Drastično rezanje bankomatske mreže najavilo je nedavno Hrvatsko udruženje banka (HUB), pri čemu se ukidanje bankomata očekuje pogotovo u ruralnim područjima, gde je i promet na bankomatima manji.

Bankomati se ukidaju zbog povećanih troškova obezbeđenja, odnosno zahteva za uvođenjem tzv. aktivne elektrohemijske zaštite, piše riječki Novi list.

Napominje se da će značajno smanjenje mreže bankomata primorati klijente da novac ponovo podižu na šalterima banaka, gde se za tu uslugu plaća posebna naknada. Dodaje, međutim, da ne naplaćuju sve banke naknadu za podizanje novca na šalteru, te da verovatno nemaju sve isti plan o broju bankomata koje će ukinuti.

Teza koja se nezvanično može čuti je da, ako se poneki bankomat i ukine, u poslovnici uvek postoji bankomat na kojem se novac može podići besplatno, navodi list. O mogućem ukidanju naknade na šalteru, od onih koji je naplaćuju, zasad nema govora.

Na pitanje ima li smisla da se naplaćuje naknada na šalteru, a smanjuje broj bankomata, i da li je uopšte legitimno na taj način "oporezivati" nečiji novac, iz Hrvatske narodne banke odgovaraju da "pažljivo prate situaciju", a budući da se za sada radi samo o najavi HUB-a, ipak žele da sačekaju dalji razvoj situacije po tom pitanju.

Iz HUB-a su ranije saopštili da je u Hrvatskoj trenutno na raspolaganju oko 5.500 bankomata, što je više u odnosu na države s većim brojem stanovnika, poput Mađarske, Holandije, Slovačke, Danske, itd. Prema podacima HUB-a, Hrvatska ima najveću razmeru u pogledu broja bankomata na 10.000 stanovnika u Evropskoj uniji od 13,3.

Iz bankarskog udruženja podsećaju da je poslednjim izmenama Zakona o zaštiti novčanih institucija propisano da se bankomati štite sistemom ektrohemijske zaštite, što zahteva izrazito velike investicije i optimizaciju bankomatske mreže.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke