• 13
 ≫ 

U susret Crnom petku: Šta nas čeka u šopingu naredne nedelje i da li ćemo ovaj put "položiti ispit"?

 ≫ 

Savet je da sve što možete kupujete onlajn, kako se ne bi stvarale ogromne gužve u prodavnicama, ili da birate samo ono što vam je zaista potrebno

  • 13
crni petak, black friday

Foto: Freepik

Ove godine Crni petak (eng. Black Friday) obeležava se 26. novembra, što znači da maksimalni popusti stižu za nekoliko dana, mada je "šoping groznica" već krenula.

Ali, evo šta možemo da primetimo ove sezone: čini se da popusti kreću nikad ranije, budući da su prodavnice već uvele solidne popuste (30%), a te akcije se uglavnom završavaju u četvrtak, 25. novembra. Dakle, to je još jedan "trik" trgovaca da vas namame na kupovinu - pre samog Crnog petka, kada se očekuju dodatni popusti.

Još nije poznato šta nas tačno čeka, budući da su nam iz više radnji rekli da informacije o akcijama dobijaju dan za danom, dakle, još uvek ne znaju koliki će biti popusti 26. novembra, a upitno je i smeju li prodavci da otkrivaju takve informacije.

Iskustvo nam govori da je, možda, realno očekivati popuste od zasigurno 50%, a negde možda i do 70 procenata, dok artikle snižene do 90 odsto - retko viđamo u Srbiji. Sve u svemu, "groznica Crnog petka" uveliko drma Srbiju i Beograd. Ono što je takođe primetno jeste da onlajn prodavnice nude značajne popuste, posebno imajući u vidu koliko je ovaj vid kupovine uznapredovao tokom pandemijske 2020. godine.

S druge strane, ideja o preuranjenim popustima nije nimalo loša posmatramo sa društveno-zdravstvenog aspekta, budući da i ovih dana možete "ugrabiti" dobre akcije, ne čekajući Crni petak kada je generalno najveća navala. Sećamo se kako smo u novembru 2020, baš na taj dan, prilično pali na ovom "ispitu", jer su se stvarale ogromne gužve usred rastuće pandemije.

Još jednom apelujemo na sve građane da budu savesni, te da vode računa o svom i zdravlju ostalih kupaca.

Ovako je izgledao Crni petak u Srbiji 2020, kupci su se masovno žalili na cene, kvalitet i na to da nema popusta. U 2021, nisu na snazi samo generalni popusti već i akcije tipa - popust na konkretan potrošen iznos ili određeni popust na drugi kupljeni artikal i tome slično. Ako ste član kluba neke radnje, nude se veći popusti i pre Crnog petka.

Kao što smo pomenuli, to možda i nije loša taktika, kako bi se "groznica Crnog petka", koja je uglavnom neminovna, mudrije "rasporedila".

onlajn šoping

Foto: Freepik

Onlajn kupovina koja nudi značajne benefite može biti dobra opcija i ove godine, kada se i dalje borimo s koronom. S druge strane, ako više volite da obilazite fizičke objekte, a želite da kupujete bezbedno, i da uštedite, napravite unapred spisak potrebnih stvari, fokusirajte se na njih i gledajte da ne provodite "sate" u prodavnicama.

Kako su ove godine značajniji popusti, čini se, krenuli ranije nego inače, već su primetne gužve i u radnjama za uređenje doma: kupuju se ukrasi, a mnogi su sniženi do čak 50%. Tako je, recimo, posebno navala na dekorativne figure Deda Mraza, koje sada koštaju malo više od 1.000 dinara. Snižene su i jelkice, sijalice, svećnjaci, novogodišnja dekoracija i posteljina.

I odeća, naravno, podleže sniženjima. Trenutno su uglavnom svuda na akciji jakne i džemperi, a takođe su sniženi i aparati, elektronski uređaji generalno. Mimo toga, na akciji su i donji veš, papuče, aksesoari, maltene sve.

Trgovci se i dalje trude da povrate profit koji je bio osetno ugrožen prošle godine. Ovaj period godine je, inače, možda najproduktivniji za njih, zbog kupovine poklona i novogodišnje euforije. Doduše, neke zemlje će zbog lokdauna pretrpeti ozbiljne posledice.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaja

    21. novembar 2021 | 10:00

    Crni petak u Srbiji??? Hahahahaha bice 2 posto popusta na sve ako i to...

  • Vip

    21. novembar 2021 | 10:23

    Povećaju cene duplo, a onda sniže nje 30%. Pitajte onog sa mašinskim mozgom koliki je to popust. "Totalna raspridaja za pametne" crnje ne može. Ha ha

  • A recite mi

    21. novembar 2021 | 09:56

    Dal uma popusta na osnovne namirnice? Hkeb mleko povrće, meso, ulje, gorivo?!!! Nemaaaaa!!!!! To nama treba! A ne ovo što nabrojaste!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>