• 6

Danas počinje sezonsko sniženje u Srbiji: Ne smeju da vam nude letnje stvari, a ovo su ostale cake

Iako u ovo izazovno vreme mnogi gledaju kako da zarade, zakon trgovce obavezuje da deo artikala snize

 • 6
šoping Foto: Unsplash

Danas, 25. decembra, a kako to zakon nalaže, počinje sniženje zimske kolekcije. Ovi sezonski popusti mogu da traju do 10. januara.

Po novom Zakonu o trgovini koji je stupio na snagu 30. jula 2019. godine, predviđeno je da se sezonska sniženja započinju 25. decembra i 10. januara i 1. i 15. jula, i da najviše mogu da traju do 60 dana.

Takođe, u novim Zakonu je ograničeno trajanje akcijske prodaje najduže trideset jedan dan od dana početka akcije.

Važno je da pravite razliku između sniženja i rasprodaja. Narednih dana termin rasprodaja se može koristiti jedino u slučaju kada trgovac zatvara prodavnicu ili kada prestaje da se bavi tom delatnošću.

Naša preporuka je da kupujete online, i to što vam je neophodno, da nosite masku i držite distancu. Korona je i trgovcima "načela" poslovanje, pa, prema našim informacijama, mnogi ne planiraju da iskoriste dane koje dolaze da bi ponudili drastične popuste.

Međutim, činjenica je da ih zakon obavezuje da deo artikala mora biti snižen.

Dignu cene pre samog sniženja

Kada su u pitanju sniženja ili akcijske cene, trgovci se često koriste metodom da cene podignu pre samog sniženja, a kada počne sezonsko sniženje vrate prvobitne cene i na taj način varaju potrošače.

Ove slučajeve treba da sankcionište tržišna inpekcija prekršajem, tako što će izvršiti kontrolu nad poslovnim knjigama trgovca i utvrditi u kom periodu je promenjena cena.

Kada je reč o odeći, treba proveriti kvalitet proizvoda tj. deklaraciju, da li je jedna cena na rafu a druga na kasi, da li je naznačeno sneženje zaista u visini popusta koji je definisan.

Kada potrošač sumnja u kvalitet prehrambenog proizvoda potrebno je da uputi prigovor nadležnoj inspekciji u zavisnosti kog pokrela je proizvod (sanitarna, poljoprivredna, itd).

Kada su u pitanju cene, deklaracije, visine popusta, kada potrošač primeti bilo kakav propust trgovca, slučaj može prijaviti nadležnoj tržišnoj inspekciji koja može da kazni trgovca novčano u vidu prekršajnog naloga.

Ne smete da vidite ništa što je "za leto"

- Kada su u pitanju sezonska sniženja moraju se primenjivati u poštovati rokovi koji su predviđeni Zakonom o trgovini. Kada je u pitanju zimsko sniženje u tom periodu su na sniženju samo zimska roba, dok kada je letnje sniženje onda samo letnja - rekao je ranije za naš portal Marko Dragić pravnik pri NOPS.

onlajn šoping Foto: Freepik

Zabranjeno je neistinito prikazivanje ranije cene i neistinito prikazivanje obima sniženja. Takođe, ukoliko akcijska prodaja traje duže od tri dana, trgovac je dužan da istakne sniženu i prethodnu cenu, a za akcije koje traju kraće od tri dana, trgovac je dužan da istakne jasno određenje procenta sniženja.

Takođe, kako nam je ranije rečeno iz Sektora tržišne inspekcije pri Ministarstvu trgovine, oglašavanje ponude po ceni pre sniženja ne sme biti u zanemarljivo kratkom periodu, a što se tiče obima sniženja cena, najveći procenat sniženja može da se navede ukoliko se odnosi na najmanje jednu petinu robe u asortimanu u okviru prodajnog mesta na koji se prodajni podsticaj odnosi.

Ako na primer, kao što stoji u najavi da će cene biti i do 80% niže, trgovac oglasi ,"sniženje do 80%" onda po Zakonu o trgovini mora postojati najmanje jedna petina robe u asortimanu trgovca u prodajnom objektu sa cenom sniženom 80%.

Kako biste što brže obavili kupovinu, pročitajte i savete kako da se ponašate i preporučeno vreme boravka u radnjama.

Video: 10 šoping zamki u koje upadamo: Didroov efekat tokom Crnog petka može finansijski da vas unakazi

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Soklen

  25. decembar 2021 | 10:04

  Kod nas to nema veze sa snizenjem. Mi smo najskuplji u Evropi. Trenutna snizenja u Spaniji gde kupis duks za 20€ koji kosta kod nas 12000 dinara, patike za 21€ koje kostaju kod nas 15000 dinara. To su popusti gospodo. Kod nas u Srbiji se odvija neviđena pljacka i prevara kupaca. Roba koja sada ima cenu 12000 dinara, prodavci napisu na papir da je kostala 20000 dinara precrtaju i stave novu cenu na 15000 dinara. Kod nas se cene nikada ne spustaju vec samo podizu i ljudi se varaju na taj nacin. Glup narod se zaleti i kupuje. Smesno.

 • Paa

  25. decembar 2021 | 10:57

  Ja kupujem u second handu.

 • CocaJoca

  25. decembar 2021 | 14:06

  Odete u Waikiki Outlet u Rodi kod Airport sitija na Nbg i kupite za smešne pare super stvari!

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>