• 0

Putuj do Istanbula 70 evra jeftinije: Nekima je odmor preseo jer su verovali Instagramu, pazite se prevare

Za izbegavanje je, jer nema garancije da će se putovanje realizovati. Ne postoji ni odgovorno lice, kaže sagovornik Telegraf Biznisa

  • 0
Istanbul, Lisabon, Budimpšeta i Kipar

Foto: Pixabay

Prethodni praznici bili su prilika mnogih da otputuju na odmor, a uoči nove godine "planuli" su aranžmani koji su podrazumevali ponudu u kojoj putnici idu preko agencije ili uplate kombinovani aranžman.

Ovaj drugi način je postao popularan u poslednje vreme u našoj zemlji i često ima i po nekoliko profila na društvenim mrežama koji imaju primamljive ponude.

Prepoznaćete ih po najčešćim destinacijama koje su u ponudi, a to su Istanbul, Budimpešta, Lisaon ili Kipar. Traže uvek da isplatu aranžmana izvrište na račun fizičkog lica, odmah.

Koja je tačno zarada onih koji stoje iza tih profila, nije najjasnije, ali je pretpostavka da uzimaju procenat od razlike u ceni karte i hotela. Važnije je to da vi kao potrošač, odnosno kupac sličnog aranžmana uopšte niste zaštićeni, i putujete na sopstvenu odgovornost.

Setimo se samo primera koji je Telegraf Biznis otkrio kada je slično putovanje preselo grupi putnika koja je bila žrtva nesavesnih vlasnika agencija koji se predstavljaju kao turističke.

Konkretno, prigovor se odnosio na aranžman koji su putnici uplatili pred Novu godinu a kojim je trebalo da obilaze dva, tri grada u Evropi, uz jedno noćenje. Oni su, naime, stigli do prvog grada autobusom iz Beograda, međutim, kad je trebalo, posle dogovorenog obilaska tog mesta, da nastave dalje - autobus se nije pojavio na dogovorenoj lokaciji!

Ispostavilo se da su putnici uplatili novac na privatni račun vlasnika agencije. Međutim, dotična agencija uopšte nije bila registrovana za turističke aranžmane već za beznačajnu delatnost. Dakle, vlasnik agencije je uzeo novac a nije organizovao putni aranžman.

To i vama može da se desi ako slepo verujete profilima na instagramu koji nude putovanja. 

- To je jedan primer kako se ljudi dovode u zabludu. Savet je da se prvo raspitaju da li agencija postoji, i da li je u sistemu Jute, zatim da ukoliko se i desi ovakva situacija da kontaktiraju Jutu, za povraćaj novca - kaže za naš portal pravni savetnik pri NOPS Marko Dragić.

Ponude putovanja preko društvenih mreža nisu nužno prevara, ali zahtevaju oprez.

- Uglavnom, oni koji nude takva putovanja, kao fizičko lice u ime kupca zaključuju ugovor sa hotelom, i na svoje ime uzimaju avionske karte, i na taj način verovatno zaruđuju na razlici u ceni. Za izbegavanje je, jer nema garancije da će se putovanje realizovati. Ne postoji ni odgovorno lice, odnosno ne postoji agencja da podnesete prigovor ukoliko se nešto desi ili se zateknete u neprijatnoj situaciji na destinaciji. Ako uslugu pruža fizičko lice, nema aposultno zaštite - objašnava nam naš sagovornik.

Nova godina, Istanbul, Turska, vatromet

Foto: Shutterstock

Dragić veruje da će izmene zakona o turističkim uslugama upravo smanjiti nepoštene prakse.

- Agencije neće moći uopšte da se registruju kao turističke ukoliko ne budu mogle da daju novčane garancije da neće doći do prevara ili sličnih situacija. Moraju da garantuju novem, odnosno da će sve nadoknaditi korisniku usluge, potrošaču. S druge strane, većina malih agencija nema da plati te, nekada i milionske iznose, što znači da će mnogo manjih agencija da nestane. Opstaće one koje su novčano stabilnije i koje mogu da usklade ponudu i tražnju - rekao nam je ranije on.

Tri sumnjive stvari koje treba da proverite pre putovanja

 

- Da li je agencija registrovana u Juti

- Da li agencija odlaže putovanje

- Ne možete u hotel

Takođe, na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija postoji spisak svih licenciranih turističkih agencija, ali i onih kojima je ona oduzeta.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>