• 0

Znate li koje sve motive nalazimo na kovanicama evra? Od orla do Servantesa

Na francuskim kovanicama od 1 i 2 evra nalazi se drvo života, koje simbolizuje život, kontinuitet i rast

  • 0
Kovanica evra, evro, metalni novčić Foto: Shutterstock

Dok priča o spornom dizajnu kune na aktuelnoj hrvatskoj evrokovanici nije izazvala toliku pompu u javnosti, malo ko je razmišljao o motivima na kovanicama evra.

Ipak, neki su se zainteresovali, i evo šta sve možemo naći na ovim novčićima: od životinja, preko motiva prirode pa do uvaženih ličnosti.

Od 1. januara 1999. 11 država Evrope je lansiralo evro kao svoju novu, zajedničku valutu, a danas evro koristi 19 zemalja EU i više od 340 miliona Evropljana.

Ono što definitivno dominira na kovanicama evra jesu životinje, ali se provlače i motivi prirode i umetnosti. Recimo, na francuskim kovanicama od 1 i 2 evra nalazi se drvo života (delo umetnika po imenu Joaquim Jimenez), a ovaj motiv simbolizuje život, kontinuitet i rast.

Kipar se odlučio za muflona, gde je ovoj životinji i stanište, a Nemci su odabrali orla, kao simbol suverenosti, i brandenburška vrata - koja smatraju simbolom podela, ali i ujedinjenja.

Letonija je odabrala portret letonske dame, a Malta malteški kst. Španija je, naravno, izabrala svog slavnog pisca i pesnika Migela de Servantesa, dok su Slovaci na svoj evro stavili dvorac u Bratislavi iz 15. veka.

Poznato je i da Finci vole prirodu, te ovaj narod na svojim evrokovanicama ima floru i faunu. Belgija ima portret kralja Filipa, svog sadašnjeg kralja, a Holanđani - profil kralja Vilema Aleksandera, koji je pre skoro 10 godina preuzeo tron od svoje majke.

Andora, između ostalog, ima pirinejsku divokozu i zlatnog orla, a Austrijanci su odabrali čuvenog Mocarta. Kompozitor je prikazan na kovanici od 1 evra. Na novčićima od 10, 20 i 50 centi prikazana su arhitektonska dela u Beču.

Grci su odabrali prikaz Evrope koju otima Zevs u obliku bika, a Italijani su se odlučili za poznati crtež Leonarda da Vinčija, kao i za Rođenje Venere, Sandra Botičelija.

Slovenci su odabrali portret pesnika Franca Prešerna, koji je sredinom 19. veka pozvao ovaj narod na samostalnost. Tu je i Triglav, koji se nalazi i na slovenačkoj zastavi.

Nismo istakli sve motive, ali smo odabrali neke od najupečatljivijih.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>