• 0
 ≫ 

Kakve veze ima avionski transport sa vašim budžetom? Trenutno, velike

 ≫ 

Veći troškovi transporta će se verovatno preneti na potrošače

  • 0
Avio transport avion pista Foto: Shutterstock

Troškovi vazdušnog transporta robe su porasli prošle nedelje, zbog ruske invazije na Ukrajinu, dok se potrošači istovremeno bore sa najbržim tempom inflacije u poslednjih skoro 40 godina.

Prevoznici, uključujući KLM Royal Dutch Airlines i United Parcel Service, pune svoje avione skupljim gorivom za duže azijske rute, kako bi izbegli Rusiju zbog zatvaranja vazdušnog prostora.

Cene goriva za mlaznjake u Sjedinjenim Državama ove nedelje dostigle su najviše nivoe u poslednjih 10 godina, pa i više. SAD su se u utorak pridružile Kanadi i većem delu Evrope u zabrani pristupa ruskim letelicama u svom vazdušnom prostoru.

U januaru je više od 2.500 letova iz SAD koristilo ruski vazdušni prostor, dok su 493 leta iz Rusije koristila američki vazdušni prostor, prema podacima kompanije za avijaciju Cirium.

"UPS (United Parcel Service) je 1. marta odlučio da izbegne korišćenje ruskog vazdušnog prostora za naše operacije u severnom Pacifiku", rečeno je iz UPS-ovog sindikata pilota, a prenosi CNBC.

Veći troškovi transporta će se verovatno preneti na potrošače, jer postaje skuplje slati sve, od proizvodnih komponenti do kvarljivih proizvoda kao što su sir i voće. Cene roba, od pšenice do aluminijuma, već rastu.

Podsećamo, kako je sinoć istakao predsednik Srbije, "danas je najavljena najveća nestašica pšenice u istoriji, ali Srbija će imati dovoljno svega".

Juče u toku dana oglasila se i ministarka Tatjana Matić rekavši da "neće biti poskupljenja osnovnih životnih namirnica, ali će doći do korekcije cene naftnih derivata".

Ipak, promene koje se trenutno dešavaju još jednom potvrđuju moć globalizacije i međusobnu zavisnost zemalja.

Video: Blago povećana potražnja za namirnicama, trgovci kažu da robe ima dovoljno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>