• 0

Lakše do svoja četiri zida: niža kamata, manje učešće i besplatna procena vrednosti nekretnine u Erste Banci

Broj građana koji se odlučuju da uz pomoć kredita reše pitanje krova nad glavom iz godine u godinu raste, a tome su najviše doprinele povoljne kamatne stope, koje su na istorijskom minimumu

  • 0
Erste banka Foto: Sever Zolak

One su se tokom 2021. kretale između 2,5 i 2,6 odsto – dvostruko niže u odnosu na period pre deset godina. Kada se u obzir uzme i to da su kirije samo u prošloj godini skočile za 15 do 30 odsto, razumljivo je zašto sve veći broj građana novac radije ulaže u sopstvenu nekretninu.

Erste Banka, pored izuzetno povoljne efektivne kamatne stope od 2,72%, kupcima prve stambene nepokretnosti za stanove određenih kategorija i lokacija odobrava učešće od samo 10%, dok su krediti mogući i bez učešća ukoliko se hipoteka stavlja na drugi uknjiženi objekat. Ostale pogodnosti uključuju besplatnu prvu procenu vrednosti nekretnine (inače je oko 100 evra), povoljan keš kredit za opremanje stana i besplatnu obradu kreditnog zahteva.

Činjenica je da cene kvadrata i dalje rastu, ali poznavaoci tržišta ne očekuju da će one u skorije vreme padati, jer je kupaca i dalje više nego stanova u ponudi. Zbog toga se čini da je ovo dobar trenutak da se dođe do svoja četiri zida putem kredita, pre svega zbog povoljnih kamatnih stopa. Na primer, ako se odlučite da uzmete kredit od 60.000 evra na 20 godina kod Erste Banke sa promenljivom kamatnom stopom (efektivna kamatna stopa od 2,72%), iznos mesečne rate biće oko 315 evra. Stručnjaci savetuju da se stambeni krediti po mogućstvu uzimaju na što kraći rok jer, iako je u tom slučaju rata viša, ukupan trošak je manji. Takođe treba imati u vidu da se za procenu kreditne sposobnosti u obzir uzimaju i zaduženja po kreditnim karticama i dozvoljeni minus, pa i oni utiču na visinu maksimalne rate.

Erste banka Foto: Sever Zolak

Prema podacima Udruženja banaka Srbije, trenutno se otplaćuje 8.000 stambenih kredita više nego pre godinu dana, ukupno preko 145.000, što je skoro šest puta više nego 2006. godine. Rast stambenih kredita od 16,8 odsto u prošloj godini je značajan, posebno ako se uzme u obzir činjenica da oni čine skoro 42 odsto ukupnog duga građana. Prosečan iznos ovog zajma je 3,7 miliona dinara, a ukupan dug po osnovu stambenih kredita je 2021. porastao u odnosu na prethodnu godinu za 80 milijardi dinara na 544 milijarde dinara. Najčešći su oni indeksirani u evrima.

U prvoj polovini prošle godine 37 odsto stanova u Srbiji je kupljeno na kredit, dok je u istom periodu 2018. taj postotak iznosio 26 odsto, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda. Učešće kreditnih plaćanja u odnosu na keš će verovatno i dalje rasti, posebno nakon što je Vlada nedavno usvojila mere za pomoć porodicama s decom u kupovini nekretnina. Roditelji dece rođene posle 1. januara 2022, između ostalog, imaju pravo na pomoć za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nekretnine, a maksimalno 20.000 evra.

Stambenim kreditom Erste Banke možete refinansirati i kredit u drugoj banci po povoljnijim uslovima i uz manje mesečne troškove. Više informacija dostupno je na sajtu Erste Banke.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>