• 31
 ≫ 

Mnogo Srba živi u ovoj zemlji, a postaje sve teže: Sobe izdaju za 950 evra, građani jedva plaćaju kiriju

 ≫ 

"Apsurdno visoke cene koje se naplaćuju studentima pokazuju kako je teško stanje na tržištu nekretnina", ukazao je predsednik AK pokrajine Tirol, Ervin Cangelr

  • 31
Insbruk, soba, evri Foto: Shutterstock, Pixabay

Cene na tržištu nekretnina u Austriji već godinama neprestano rastu, a usled pandemije i rata u Ukrajini - stanovanje postaje pravi luksuz.

I to nije slučaj samo tamo, već svuda u svetu; ipak, cene su negde već bile "dovoljno visoke", da je pitanje kada će doći do tzv. pucanja balona.

Situacija je, pre svega, teška u Insbruku, gde su cene soba za studente drastično skočile. Istraživanje Radničke komore (AK) je pokazalo da je lani - soba u zajedničkom stanu u delu grada Volten - mesečno koštala 950 evra.

"Ta cena je rekordna u našem istraživanju", navodi se u saopštenju AK. U gotovo svim delovima Insbruka porasla je cena soba.

Poređenja radi, maksimum iz 2020. je 800 evra.

- Apsurdno visoke cene koje se naplaćuju studentima pokazuju kako je teško stanje na tržištu nekretnina - ukazao je predsednik AK pokrajine Tirol, Ervin Cangelr, i rekao da rastu i cene stanova, zbog mnogo studenata iz inostranstva i drugih austrijskih gradova koji dolaze u Insbruk.

- To je dovelo do rasta kirija koje građani više ne mogu da priušte sebi - upozorio je Cangerl, a AK Tirola se nada da će studentski kampus, na kojem se radi, doneti rasterećenje.

Podsećamo, i Telegraf Biznis je nedavno pisao o visokim cenama kirije u Srbiji, pre svega u Beogradu, sa fokusom na upravo male stanove i sobe. Tako se, recimo, na Novom Beogradu izdaje soba za 180€.

beč - hotel Foto: Paul Bauer

A da je austrijsko tržište generalno popularno, i u jeku ratnog sukoba i nakon pune dve godine od starta pandemije, dokazuje situacija u Beču, gradu koji je dostigao više od 700.000 noćenja u martu ove godine.

Ova evropska metropola je time ostvarila plus od 696 odsto u odnosu na isti period u 2021. godini. U poređenju sa martom 2019, ostvareno je 55 odsto noćenja. U prvom kvartalu 2022. godine zabeleženo je 1,4 miliona noćenja, što je 560 odsto više nego u prethodnoj godini.

Neto obrt smeštajnih objekata u periodu od januara do februara 2022. je iznosio 38 miliona evra. Od ukupno 709.000 noćenja, najveći broj turista koji su u martu boravili u Beču došao je iz Austrije, Nemačke, Ukrajine, Italije, SAD, Španije, Francuske, Britanije, Rumunije, Izraela.

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitam se

    23. april 2022 | 13:43

    Ne znam zasto ste svi kivni na ljude koji zive i rade u EU? Ako ste srecni i zadovoljni svojim zivotom u Srbiji, sta vas onda briga ko kako zivi i gde zivi. Jos se nasladjujete kada cujete da se neko iz EU vraca u Srbiju. Potpuni apsurd. Meni je moj zivot i zivot moje porodice na prvom mestu. Tudje dvoriste me ne interesuje.

  • Hogar

    23. april 2022 | 10:59

    Vec odavno EU nije sto je bila..i tamo se tesko zivi i sastavlja kraj sa krajem...jedan clan da radi i da se zivi je nemoguca misija tako da i u EU ne cvetaju ruze niti ce kako ide...zima dolazi a neke budale koje se u ekonomiju razumeju ko Marica u krivi...hoce sankcije za ruske energente...DA POJASNIMO GLAVNA CEV IDE PREKO UKRAJINE I ZELENSKI JE NEPIPA ..STA MISLITE ZBOG CEGA..PA DNEVNO UZIMAJU MILIJARDU EVRA ZA PROLAZAK GASA DANAS..I...A DA RUSI ZAVRNU GAS NEMA GREJANJA...KUPANJA...FABRIKE NE RADI...OTKAZI NA POSLU U MILIONIMA...SLOM EKONOMIJE EU TOTALNI...I STA SAD....TUPANI

  • Zeljko

    23. april 2022 | 12:20

    kao prvo, ovo je najobicnija laz, kao drugo, sta ae svi nesto ljutite??; pa hoce da zivi u inostranstvu, lepo ode, ko nece, ostane na njivi i u kafani, to je stvar izbora..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>