• 29

Proveravali smo da li kafa na moru zaista košta 5 evra? Mi smo je platili manje od 350 RSD

Ono što definitivno ima jaču cenu, jesu specijaliteti poput ledene kafe sa sladoledom...

  • 29
Kvarner kafa račun pića

Foto: Privatna arhiva, Telegraf.rs

Da li je neko mesto skupo za život ili odmor, odnosno da li je precenjeno, vrlo je diskutabilno. Tradicionalno, Dubrovnik važi za najskuplji grad na hrvatskom primorju, čije cene mnogi ne mogu da "isprate", ali ima i onih koji veruju da su one u harmoniji s ponudom grada.

I ranije smo pisali o tome da kafa, recimo, baš u Dubrovniku - ne mora da košta 5 evra, samo ako znate gde da je potražite, dok sa druge strane, ove sezone neka mesta na jadranskom moru porede s Ibicom u kontekstu cena.

Naime, jedan ogorčeni gost je tokom vikenda (polovinom maja ove godine) poslao hrvatskim medijima svoj račun za belu kafu, koju je poručio na atraktivnoj lokaciji s pogledom na more. Zašto je bio ljut? Zato što je platio 40 kuna ili malo više od 5 evra.

Posetivši Kvarnerski zaliv ovog leta, odnosno mesto Mošćenička Draga, imali smo priliku da se uverimo da je bela kafa, zapravo, kafa late ili nešto slično tome, tako da nije u pitanju baš obična varijanta - domaća kafa s mlekom.

A imali smo priliku i da uporedimo cene: u našem slučaju, cena jedne bele kafe je u kasnijem periodu sezone (polovina juna) 22 kune, tako da su dve 44 kune, odnosno malo iznad cene jedne bele kafe u Dubrovniku.

Prevedeno u dinare, to je oko 345 RSD po šoljici.

Račun pića

Foto: Privatna arhiva

Budući da dobijate kafu u lokalu lociranom na samoj plaži, odnosno nadomak mora, sa prelepim pogledom... Ostaje upitno da li je cena visoka ili prilagođena ostalim kretanjima na tržištu.

U svakom slučaju, ovaj deo hrvatskog primorja definitivno ostaje jeftiniji od atraktivnih lokacija u Dalmaciji, mada i u njemu ima razlika, zavisno od kvaliteta usluge, pozicije ugostiteljskog objekta, samog mesta. Recimo, Opatija je oduvek bila mondensko mesto, i taj epitet prati je i danas.

Na osnovu računa možete zaključiti da je cena kapućina, u prosečnom lokalu na šetalištu u centru mesta, nekih 16 kuna ili 250 dinara, dok je Ice kafa (sa sladoledom) nešto skuplja - košta 40 kuna, tj. 625 dinara.

Za taj specijalitet možemo reći da je iznad proseka, ako na primer poredimo sa Beogradom, gde u skupljim lokalima košta oko 300-400 dinara. S druge strane, na nekim mestima popute Ade - prelazi taj iznos - ali svakako ne ide iznad 500 dinara.

Ako ovog leta boravite na Jadranu, u Hrvatskoj, Crnoj Gori, ili možda u Grčkoj/nekoj drugoj zemlji, pišite nam kakve su cene, kakva je usluga i da li primećujete poskupljenja u odnosu na prošlu sezonu?

Video: Ako volite kafu i ne plašite se visine onda je kafa sa pogledom stvorena za vas

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    20. jun 2022 | 21:16

    Zato je na aerodromu u Beogradu kafa 320din a plazma u trafici 300din,neverovatno!!!

  • Boske100

    20. jun 2022 | 21:06

    Jel Frankova 🤣?

  • Невена

    20. jun 2022 | 21:44

    Ово није шала али је 1 кг. јунетине у Аустрији ( Беч) 40 еВра а колико им онда кошта бифтек?! ПС Катастрофа у најави ....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>