• 4

Cene hrane konačno u padu, ali poskupelo ono što jedemo svaki dan: Belo meso "rekorder"

Uprkos blagom padu, faktori koji su doveli do visokih globalnih cena i dalje su u igri, navodi se u aktuelnom izveštaju

  • 4
pasta s piletinom Foto: shutterstock.com

Nakon nezapamćenih talasa poskupljenja hrane, svetske cene prehrambenih proizvoda su konačno u padu, doduše, ne mnogo. Blago su opale u junu, treći mesec zaredom, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Indeks cena hrane, koji izračunava FAO, u junu je prosečno iznosio 154,2 poena, što je za 2,3 odsto manje nego u maju, ali je u poređenju sa istim mesecom lani - indeks ostao viši za 23,1 odsto.

Kako se navodi u izveštaju, objavljenom na sajtu FAO-a, junski pad indeksa je odraz nižih međunarodnih cena biljnih ulja, žitarica i šećera, dok su cene mleka i mesa porasle.

Glavni ekonomista ove organizacije, Maksimo Torero Kulen, rekao je da - iako je indeks cena hrane FAO opao u junu treći mesec zaredom, još uvek je blizu istorijskog maksimuma iz marta ove godine.

Faktori koji su doveli do visokih globalnih cena, kaže, i dalje su u igri: jaka globalna potražnja, loše vremenske prilike u nekim velikim zemljama, visoki troškovi proizvodnje i transporta i poremećaji u lancu snabdevanja zbog kovida-19. Svakako, rat u Ukrajini je dodatno pogoršao situaciju.

Suma sumarum:

- Međunarodne cene pšenice su pale na mesečnom nivou, za 5,7%, ali su ostale za 48,5% iznad vrednosti od prošle godine;

- Kukuruz je na mesečnom nivou pojeftinio za 3,5% zbog veće sezonske ponude iz Argentine i Brazila i boljih uslova roda u SAD;

- Indeks cena biljnih ulja je u junu, prosečno, iznosio 211,8 poena, što je pad od 7,6% u odnosu na maj;

- Šećer je u junu pojeftinio 2,6% u poređenju s mesecom pre, što je najniži nivo od februara

- S druge strane, piletina nikad nije bila skuplja;

- Mlečni proizvodi su bili skuplji 4,1 odsto u junu u odnosu na maj.

Punjena piletina Foto: Shutterstock

Naime, FAO indeks cena mesa je prošlog meseca, u proseku, porastao 1,7 odsto u odnosu na maj i dostigao 124,7 poena, odnosno novi rekord. Tim rezultatom je za čak 12,7 odsto nadmašen nivo iz juna 2021. godine.

U izveštaju se navodi kako su poskupele sve vrste mesa, a najviše živinsko.

U toj kategoriji cene su skočile na najviši nivo u istoriji, usled kontinuirano teških globalnih uslova snabdevanja, na koje su uticali rat u Ukrajini i izbijanje ptičjeg gripa na severnoj hemisferi.

Kada je reč o cenama mlečnih proizvoda, njihov indeks je porastao 4,1 odsto u junu, u odnosu mesec pre toga. To znači i da je ova vrsta namirnica za 24,9 posto skuplja sada nego godinu dana ranije. Pritom, rast cena beleže sve grupe mlečnih proizvoda, a prednjači sir.

Kako izveštava FAO, to se dešava uglavnom zbog visoke uvozne tražnje za spot isporukama, usled zabrinutosti vezane za dostupnost ponude kasnije tokom godine.

U odvojenom izveštaju, FAO navodi da je u julu povećao prognozu globalne proizvodnje žitarica za 2022. godinu, i to za sedam miliona tona u odnosu na prethodni mesec. Predviđaju rod od 2.792 miliona tona. To je, ipak, za 0,6% manje od svetske proizvodnje u 2021. godini.

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bnk72

    10. jul 2022 | 22:29

    Sramota treba da bude sve koji dozvoljavaju da nam ovako poskupljuje sve bez nekog posebnog razloga, Vucicu spreci ovo!

  • Nana

    10. jul 2022 | 18:05

    Piletinu više ne kupujem.. Sramota za nerealne cene ničim izazvano.. Samo kupujem svinjetinu i ćuretinu belo meso.. .. Nek belo meso pileće jedu proizvodjači kad im se usmrdi.. .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>