• 0

Nemci učestalo krše zakon: Kazna 75 evra, ali ne mare, više ih košta "blicanje" na putu

U Nemačkoj je zabranjena upotreba detektora za radare koji beleže brzinu na putevima. Ali, istraživanje pokazuje da mnoge vozače u ovoj zemlji za tu zabranu nije briga

  • 0
Brza vožnja bahata, automobil juri, brzina Foto: Pixabay

Prema pisanju ADAC-a, u Nemačkoj je zabranjeno svako automatsko upozorenje sistema za merenje brzine.

Drugim rečima, vozačima nije dozvoljeno da rukuju odgovarajućom tehnologijom (npr. detektorima radara), niti da je poseduju u vozilu. Kazna za kršenje propisane norme je 75 evra, a podrazumeva i oduzimanje boda u Flensburgu.

Automobilski klub dalje piše da se ne smeju koristiti ni sistemi navigacije koji prikazuju kamere koje mere brzinu u saobraćaju, kao ni aplikacije za upozorenja o tim istim kamerama.

Ipak, čini se da vozači ne mare za to. Istraživanje pokazuje da 49% nemačkih vozača koristi detektore radara, a otprilike četvrtina (27 posto) koristi aplikacije instalirane na pametnim telefonima. Takođe, 14 posto vozača koristi posebne radarske uređaje za upozorenje, a 13 procenata zna za kamere za brzinu koje im prikazuje njihov sistem navigacije.

Ono što je, s druge strane dopušteno, jesu opšti izveštaji kamera za brzinu putem radija.

Ali, zanimljivo je i ovo: samo 26% nemačkih vozača, koji koriste detektore, može da potvrdi da rade pouzdano. Ipak, trećina ih koristi na svakom putovanju. Malo manje od polovine ispitanika koji koriste ovu vrstu tehnologije - zahvaljujući upozorenjima uspelo je da izbegne kazne, navodi se.

Ipak, imajte u vidu da je u mnogim evropskim zemljama nošenje ovih detektora zabranjeno, a kazne mogu biti paprene, višestruko veće nego u Nemačkoj.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>