• 0
 ≫ 

Ako želite stančić u ovakvoj zgradi, spremite 1.000 evra: Austrijski grad pretekao čak i Beč

 ≫ 

Ko želi da prođe jeftinije, treba da odebere istočni deo zemlje

  • 0
insbruk

Foto: shutterstock

Sećate se kada smo pre izvesnog vremena pisali o najvišim cenama kirije u Austriji? Pobedu je odneo Insbruk, gradić smešten u oblasti Tirol, gde su studenti proletos za sobu davali čak 950 evra.

Nekoliko meseci kasnije, situacija nije povoljnija za stanare.

Analiza kirija u Austriji pokazuje da Insbruk i dalje prednjači po cenama: tamo kirija u proseku košta 19,30 evra po kvadratnom metru, dok je cena za Beč - "svega" 14,70 evra. Ovaj podatak je svakako iznenađujuć jer je poznato da je, u Evropi, kirija uglavnom najskuplja u glavnim gradovima.

Dakle, stan od 55 kvadrata koštaće malo iznad 1.000 evra.

Najjeftinije je u Foitsbergu, u pokrajini Štajerska, gde kirija staje 7,20 evra po kvadratnom metru.

Istraživanje sajta Imovelt pokazuje da posle Insbruka slede Salcburg, Dornbirn i Kicbil, zatim Feldkirh i Bregenc, a onda i Insbruk-okolina. Na šestom mestu je Kufštajn, a tek na sedmom mestu je Beč.

U Salcburgu, kirija iznosi 16,90 evra po kvadratu, a u Dornbirnu i Kicbilu - koji su takođe na zapadu zemlje - 15,70 evra. Zapad Austrije je, nema sumnje, skup za stanovanje, što dokazuje i činjenica da je devet od deset najskupljih opština u Tirolu, Salcburgu i Forarlbergu.

Ko želi da prođe jeftinije, treba da odebere istočni deo zemlje. Tri najjeftinije opštine nalaze se u Štajerskoj. U Murtalu i Foitsbergu kirija košta nekih 7 evra po kvadratu.

Nemačka požar energija energetika  gasovod

Foto: Tanjug/AP

Nemci muče muku s gasom

Svakako, cela Evropa je u problemu, ali Nemačka ponajviše. Ne samo zbog problema s manjkom ovog energenta, već i zbog njegove cene. Ceh, naposletku, plaćaju građani.

Nemački namet na cenu gasa, s ciljem da se visoki troškovi zamene ruskog gasa raspodele od oktobra na sve krajnje potrošače, utvrđen je na 2,419 evrocenti po kilovat satu (kWh), prema podacima Evropskog trgovinskog centra. Za prosečnu četvoročlanu porodicu, to znači dodatni trošak od oko 480 evra godišnje, prenosi Rojters.

Namet, koji je planirala nemačka vlada u nastojanju da pomogne Uniperu i drugim uvoznicima da se izbore sa rastućim cenama gasa zbog smanjenih ruskih isporuka, trebalo bi da bude uveden od oktobra 2022. do aprila 2024. godine.

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>