"Šta ste mi naplatili? Da mi sipate sok u usta?": Hrvatica ljuta napustila lokal, da li je u pravu? (ANKETA)
Usluge koje se dodatno naplaćuju u kafićima u Hrvatskoj ne prestaju da začuđuju njihove sugrađane. Podsetimo, pre par dana smo pisali o mladiću kojem je konobar doneo račun za čašu vode, a najnovija situacija u kojoj se našla jedna Hrvatica otvara novu debatu.
Naime, kako je objasnila za Večernji.hr, u restoranu na Malom Lošinju je naručila sok i pivo, a na računu je uz to dobila i dodatnu stavku za naplatu - cenu usluge. Kako je navela, naplaćeno joj je dodatnih pet odsto na ono što je naručila.
"Šta je service charge? Čaša... šta su mi mogli sipati sok direktno u usta?", zapitala je ljutita čitateljka u mejlu, koji je prosledila Večernjem listu, zajedno sa fotografijom računa.
I zaista, na računu stoji pivo - 35 kuna (oko 550 dinara), sok - 28 kuna (oko 450 dinara) i service charge 5 odsto - 3,15 kuna (oko 50 dinara).
Podsetimo, u Srbiji je još 2018. godine bilo reči o obaveznom uvođenju bakšiša. Tako bi napojnica iznosila 10 odsto računa.
U Americi se smatra da je obaveza svakog gosta da ostavi bakšiš u visini od 15 do 25 odsto od računa, dok je u Francuskoj napojnica zakonski uključena u račun.
U Kini i Japanu ostavljanje bakšiša sa druge strane, smatra se uvredom. A da li vi opravdavate tu praksu? Odgovorite nam u našoj anketi:
Da svaki kafić i restoran pribegava svojim pravilima, govori i situacija u kojoj se našla jedna naša čitateljka. Naime, ona je uslugu od svega par pića i pola kilograma mesa platila 2,580 dinara.
Video: Serija Squid game dobila svoj kafić: Kako je popularna serija postala hit na tržištu
(Telegraf Biznis)
Video: Srbija sutra dobija 30 novih kilometara autoputa od Koševa do Vrnjačke Banje
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Doktor
Svaki put kada sam od konobara "ispoštovan", kvalitetom usluge, ljubaznošću i pristojnošću, bakšiš se našao na stolu. Ne pada mi na pamet da bakšiš dajem namrgodjenom i neljubaznom konobaru.
Podelite komentar
Vitez Koja
Ja sam bio konobar i šanker,ali sam protiv uvođenja napojnica, odnosno bakšiša kao obavezno.To je nešto što je stvar kulture i toga da li ste zadovoljni uslugom ili niste.Ima i kod nas tih pokušaja, ali kada sam to video isto sam pitao što i ova gospođa i nikada više nisam ušao tamo.Marže na proizvodima u ugostiteljskim objektima su ogromne, jesu i troškovi veliki, ali je činjenica da vlasnici prometnih ugostiteljskih objekata zarađuju ozbiljne pare i ako imaju kvalitetne konobare koji im doprinose dobroj usluzi treba i da ih dobro plate, a ako su dobri zaradiće dosta i od bakšiša.Ipak je to posao za koji nije potrebno neko posebno školovanje, a većina zarađuje na nivou direktora manjih firmi i ovako.Recimo jedan espreso da se napravi košta od 20-25din , a u BG- se prodaje od 170-300 din, sa PDV-om -ako vam otkuca fiskalni račun.Retko ko hoće da obuči konobare, kako bi im unapredili uslugu i kako bi oni zaradili više para, a gosti bili zadovoljni, već većina vlasnika i sama nije iz posla, već izigravaju gazde i hoće sa što manje ulaganja da što više zarade, pa zapošljavaju neke klince kojima niko nije pokazao šta i kako se to radi, gosti čekaju porudžbine, oni ne znaju ni da nose, pa prosipaju, ne znaju ni da priđu, niti da naprave dodatni promet...
Podelite komentar
Dr mićo
Konobar je tu da vas posluži da biste bili gost ko dava obućari bakšiš što vam popravi cipele
Podelite komentar