• 0

Dolče vita u senci inflacije: 9 od 10 Italijana planira da se odrekne restorana, odmora i odeće

Kako bi izašli na kraj s velikim računima za energiju, moraće da smanje potrošnju

  • 0
Novčanik, evri

Foto: Shutterstock

Dobar deo Italijana planira da smanji potrošnju u narednim mesecima, kako bi mogli da izađu na kraj sa ogromnim računima za energiju, pokazalo je istraživanje Ipsosa, urađeno za potrebe italijanskog poslovnog udruženja "Confesercenti".

Prema istraživanju, 73% Italijana je reklo da ima poteškoća ili da, jednostavno, nije u stanju da se nosi sa povećanjem računa za energiju.

U međuvremenu, da bi platili svoje račune, 92% ispitanika je reklo da planira da smanji potrošnju, počevši od restorana, barova, odmora i odeće.

"Senka visokih računa i inflacije proteže se preko Božića i nadalje. Smanjenje kupovne moći domaćinstava će se pretočiti u naglo usporavanje potrošnje", navodi "Confesercenti" u svom izveštaju o rezultatima istraživanja, napominjući da očekuje pad potrošnje od 2,5 milijardi evra u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period 2021, piše RT.

Kompanija očekuje da će preduzeća, posebno u uslužnom sektoru, biti pogođena zajedno sa domaćinstvima, "jer se nalaze stisnuti između povećanja troškova električne energije i gasa i usporavanja potrošnje".

Cene gasa u Evropi nastavljaju da rastu, a inflacija je u Italiji u avgustu dostigla 8,4%, što je najviše u poslednjih 36 godina. Takav ishod je podstaknut povećanjem cena energenata (44,9% u odnosu na 42,9% u julu) i prerađene hrane (10,5%).

Video: Jelena Radonjić je prvi posao imala u Japanu, danas je saradnik Forbsa: Ovo su top veštine za uspeh

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>