• 6

Milunka Savić ubedljivi pobednik naše ankete: "Zaslužila je da njen lik krasi srpski novac"

Odmah posle heroine Velikog rata, najviše vaših glasova je prikupio motiv "pejzaži iz Srbije"

  • 6
Milunka Savić Foto: Vistesvet

Priča o eminentnim likovima na srpskim novčanicama čini se kao neiscrpna tema, uvek aktuelna. U medijima, ali i na forumima ili u užim krugovima, često se diskutuje o tome ko bi trebalo da se nađe na našem novcu, odnosno ko je to najviše zaslužio.

Kako trenutno stoje stvari, na srpskom papirnatom novcu se nalazi lik samo jedne žene, a to je čuvena slikarka Nadežda Petrović (200 dinara). Mnogi su stava da bi, najpre, trebalo uvrstiti lik makar još jedne žene.

Ova tema je nedavno pokrenuta i na Reddit-u, gde je jedan od korisnika upitao "Koje bi ličnosti voleli da vidite na srpskim novčanicama?". Odgovori su krenuli da se ređaju, a jedan je glasio:

"Možda Milunka Savić ima najviše smisla da bude na novčanici, pošto imamo samo jednu ženu trenutno, a i sasvim sigurno je zaslužila".

 

U međuvremenu, u anketi Telegraf Biznisa smo vas pitali za vaše mišljenje. Od ponuđenih opcija, a to su: Mihajlo Pupin, Desanka Maksimović, Ivo Andrić, Milunka Savić, Isidora Sekulić, Miodrag Petrović Čkalja, ili pak pejzaži iz Srbije, odnosno životinje poput orla, risa, vuka - 30,90% vas je glasalo za srpsku heroinu.

Možemo reći da je Milunka Savić ubedljivo ispred drugih, jer "pejzaži iz Srbije" - koji su na drugom mestu - imaju 16,83 odsto glasova; dakle, dosta manje od Milunke.

Na trećem mestu su simboli orla, risa, vuka, koji su prikupili 12,81 odsto glasova.

Za Pupina je glasalo 11,56% naših čitalaca, a za Čkalju 11,31 odsto. Slede Ivo Andrić (9,05%), Desanka Maksimović (6,53%) i Isidora Sekulić (1,01%).

Napominjemo da su istaknuti rezultati izvučeni na osnovu preseka stanja u jednom momentu današnjeg dana, te da su skloni promenama u skladu sa daljim odzivom čitalaca koji glasaju.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    30. oktobar 2022 | 12:56

    NE SAMO NOVAC NJENA BISTA TREBA DA BUDE U CENTRU BEOGRADA ZASLUZILA JE BAR TOLIKO OD NEZAHVALNOG SRPSKOG NARODA....MISIC...STEPA...MOMCILO GAVRIC...I OSTALI HEROJI PRVOG SVETSKOG RATA TREBALI BI DA BUDU NA ISTAKNUTOM MESTU .....A MI SMO NAJVECEG UBICU SRBA STAVILI NA DEDINJE I HEKTARE ZEMLJE MU POKLONILI..BRUKA I SRAMOTA

  • MiMi

    30. oktobar 2022 | 14:17

    Ako je se niko u ovoj zemlji nije setio za života, najmanje što zaslužuje ova jedinstvena žena je da joj se na ovakav način oduže!

  • nibrS

    30. oktobar 2022 | 12:28

    Kako nije Ana...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>