• 16
 ≫ 

Skoro 63% naših građana najviše troši na hranu: "Gospođo, kupi kokoš, pa ćeš imati jaja"

 ≫ 

Ovako ste glasali u anketi Telegraf Biznisa...

  • 16
Jaja, frižider Foto: Shutterstock

Iako su svetske cene prehrambenih proizvoda uglavnom ostale stabilne u oktobru, pri čemu je rast cena žitarica više nego nadoknađen padom kotacija drugih osnovnih namirnica, to svakako ne znači da inflacija miruje.

Već je uveliko uzela maha, a ceh ponajviše plaćaju građani.

U odnosu na rekordan nivo zabeležen u martu 2022, međunarodne cene hrane su niže za 14,9 odsto, dok su u odnosu na oktobar prošle godine - više za 2,0 procenta, prema izveštaju objavljenom na veb sajtu FAO.

Ipak, Evropljani, pa i svi drugi, novac primarno izdvajaju za hranu i račune. Oko 71 odsto evropskih potrošača je promenilo svoje kupovne navike, kako bi "zadržali hranu" na svom stolu, usred krize troškova života, izvestio je nedavno Blumberg.

Podstaknuti svakodnevnim promenama cena i rekordnim nivoima inflacije na svetskom planu, u anketi Telegraf Biznisa pitali smo vas na šta vi najviše trošite novac ovih dana:

  • Na hranu
  • Na sve skupa
  • Na račune, stvari za decu, auto, putovanja

Na osnovu preseka stanja u jednom trenutku današnjeg dana, i na osnovu do tada prikupljenih glasova, stvari stoje ovako: 62.70% naših čitalaca (građana Srbije) najviše novca daje za hranu; 33.07% kaže da na sve troši podjednako, te da nema pravila, a samo 4.23% vas je reklo da novac primarno izdvaja za račune, stvari za decu, auto, putovanja itd.

biznis anketa Foto: Telegraf.rs

Bilo je i raznih komentara vezanih za sam tekst, a izdvajamo nekoliko koji su nam privukli pažnju.

Mi smo narod koji može mnogo da trpi...;

Grčki jogurt je nepotrebna namirnica;

Dva gutljaja jogurta u čašici od 180g košta oko 40-50 dinara, a 0,5 kg čak 100 dinara. Jedan kg 165 dinara, a 1,5 kg čak 240 dinara. Inflacija, nego šta! A gde je sve drugo?!

Kad uđem u supermarket javlja mi se potreba da poobaram sve raftove u znak nekog protesta. Zapravo, nije to potreba već svest da neko mora tako nešto da uradi da bi ovo ludilo sa cenama prestalo.

Gospođo, kupi kokoš, pa ćeš imati jaja.

Video: Vlada ograničila cenu svinjskog mesa: Plećka jeftinija za 173 dinara, svinjski vrat za 218

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    7. novembar 2022 | 11:51

    Šta vam to govori? Kolike su plate,a kolike cene, ako nam veći deo plate ode na hranu?! Trošili bi mi i na putovanja, odeću, izlaske, kao i svi drugi u normalnim državama... Ali mi nismo normalna država, pa radimo samo za hranu i dažbine.

  • Milan

    7. novembar 2022 | 10:56

    Cetvoroclana porodica da jede hleb litar jogurta 8 jaja dve pastete i 200 g salame ...za samo ovo svaki dan l,treba 300e mesecno...o cemu dalje...kao porast plata penzija ....pa nesto sto je pre godinu dana bilo 10 e sada je 30 i realna vrednost e je 300 dinara...a prosecna plata 150e

  • TP

    7. novembar 2022 | 11:11

    2008. je bila najbolja godina za Srbiju, tu smo negde propustili vagon i teško da nam ima spasa. Priča se o prosečnoj plati u Majdanpeku od 850 evra, pa ne znam onda zašto ljudi za iste pare idu konobariti u Hrvatskoj ili sklapati sedišta u Češkoj.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>