• 52
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Dođe mi da plačem kad uđem u radnju": Na šta vi trošite najviše novca ovih dana? (ANKETA)

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Gotovo svakodnevno ugledamo neku novu cenu na rafu...

  • 52
hleb

Foto: shutterstock.com

Čini se da je ovo vreme kada nam ni detaljno planiranje budžeta nije od neke pomoći, jer se cene menjaju rapidno.

Naravno, na budžet većine građana najviše utiču cene hrane.

- Ne znam odakle da krenem... Jaja su strašno poskupela. Proletos sam ih plaćala 17 dinara po komadu, a sada je jedno jaje maltene 23 dinara. Pavlaku sa 12% masti od 180 grama sam plaćam više od 80 dinara. O toalet papiru da ne pričam, deterdžent za suđe je takođe dosta poskupeo, ma, jednostavno sve - kaže nam I. T. iz Beograda i dodaje:

"Dođe mi da plačem kada uđem u prodavnicu".

Inače, još jedna čitateljka nam je rekla kako redovno kupuje grčki jogurt od 150 grama, gotovo svako jutro, dok je jednog dana nije neprijatno iznenadila nova cena.

- Svaka marka je podigla cenu. Mali grčki jogurt koji sam plaćala 58, 59 dinara, sada je čak 76 dinara! To je poskupljenje od nekih 17 dinara. Dalje, isti proizvod druge marke je malo jeftiniji, ali je isto poskupeo za više od 10 dinara "preko noći" - kaže nam Sara iz Beograda.

N. T. je pre neki dan zamalo vratila kiflu u pekari, koju je uzela ni ne gledajući cenu, misleći da ne može biti više od 50 dinara. "Platila sam 100 dinara najobičniju, malu kiflu. Bezobrazluk!"a u tom kontekstu ćemo vas podsetiti i na našu priču o poskupljenju proje i čaše običnog jogurta.

Na listi drugih poskupljenja su svakako i ostali pekarski i mlečni proizvodi, meso i mesne prerađevine, ali i hemija za domaćinstvo, kese, folije, keksi, čokolade, kafa, sokovi itd.

S druge strane, žale nam se i neki roditelji čija deca s obdaništem ove zime treba da idu na putovanje, pri čemu zimovanje od 7 dana košta više od 20.000 dinara, a traže da deca nose sve duplo: dva ski odela, dve kape, dva para rukavica...

- Treba sve do pokupovati, od glave do pete, što se kaže. Još ko šalje dvoje, troje dece na zimovanje... - kaže nam Marina L. (35).

hrana, kupovina

Foto: Shutterstock

Rast cena u EU je u septembru skočio na rekord od 10,9%

Svuda u svetu inflacija je uzela maha, a čini se da se najžešći rast cena oseća u Turskoj. I Nemce trenutno brine samo jedna stvar, a to je Kako izaći na kraj s rastućim troškovima?

Nedavna studija je pokazala i da se Evropljani ovih dana odriču osnovnog: preskaču obroke, ne poručuju hranu, i češće kupuju na akcijamaNaime, oko 58% kupaca je prinuđeno da smanji kupovinu osnovnih stvari, a 35% koristi ličnu štednju ili uzima kredite za plaćanje računa.

S druge strane, novi izveštaj Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) pokazuje da su svetske cene prehrambenih proizvoda uglavnom ostale stabilne u oktobru, pri čemu je rast cena žitarica više nego nadoknađen padom kotacija drugih osnovnih namirnica.

Referentni indeks cena hrane FAO, koji prati mesečne promene cena pet prehrambenih proizvoda kojima se globalno trguje, iznosio je u proseku 135,9 poena u oktobru, što je zanemarljivo ispod septembarskog nivoa. U odnosu na rekordan nivo zabeležen u martu 2022, međunarodne cene hrane su niže za 14,9 odsto, dok su u odnosu na oktobar lani - više za 2%.

I Tviter se "usijao"

Inače, na Tviteru u Srbiji se vodi posebna "rasprava" o cenama mlečnih proizvoda, gde korisnici svakodnevno postavljaju fotografije iz prodavnica, komentarišući poskupljenja i akcije.

"Svi mlečni proizvodi preko noći poskupeli za 20 dinara po pakovanju. Da, PO PAKOVANJU! Sveže mleko 1L od 1.6%/2.8%, pavlaka 180 gr, jogurt 1l... Sir otišao na 1.000 us***ih din/kg!", jedan je u nizu tvitova.

Na sve to, neprestano rastu cene kirije. Telegraf Biznis se podrobno bavi tom temom, već mesecima, posebno otkako je krenuo talas Rusa koji "ne pitaju" za cenu, samo da dođu do dobrog stana.

Kako vi raspolažete budžetom ovih dana i uspevate li da "pohvatate cene"? Pišite nam u komentarima, a možete popuniti i našu anketu.

Na šta trošite najviše novca ovih dana?

Glasajte

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    6. novembar 2022 | 10:37

    U zamlji koja proizvodi hranu, hrana skuplja nego u Nemačkoj, koja sve uvozi, bezobrazluk nista drugo!

  • Tihi

    6. novembar 2022 | 11:39

    Kad udjem u supermarket javlja mi se potreba da poobaram sve raftove u znam nekog protesta. Zapravo nije to potreba vec svest da neko mora tako nesto da uradi da bi ovo ludilo sa cenama prestalo i da ono nece zaustaviti dokle god mocnici ne udare u zid. Na kraju ce vlada pasti zbog visoke cene jogurta. Zivi bilo pa videli.

  • Boža zemunac

    6. novembar 2022 | 10:36

    Zašto plačeš kad smo lideri u regionu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>