• 0
 ≫ 

Bogati kupci sada pazare samo osnovno i što jeftinije: Pogledajte i jasno kretanje inflacije u Evropi

 ≫ 

Rezultati su nadmašili očekivanja analitičara Volstrita, gurajući akcije Volmarta na oko 6%, jer mu imućni kupci ukazuju poverenje

  • 0
prodavnica, cene hrane Foto: shutterstock.com

Bogatiji kupci, pogođeni inflacijom, "prelaze" na Volmart.

O tome ovih dana piše CNN, ilustrujući tako koliko je inflacija u SAD uzela maha. Naime, ovaj trgovinski lanac, inače najveći na svetu po prihodima, sada će da profitira još više.

Gigant je u utorak prijavio godišnji rast prodaje u SAD od 8,2% u poslednjem kvartalu, u prodavnicama koje su otvorene najmanje godinu dana.

Rezultati su nadmašili očekivanja analitičara Volstrita, gurajući akcije Volmarta na oko 6% tokom trgovanja pre otvaranja tržišta u utorak.

- Iako su vremena teža, želja potrošača za kvalitetom i niskim cenama ide na ruku Volmartu - rekao je Nil Saunders, analitičar GlobalData Retail-a, u mejlu klijentima u utorak.

Volmart je, kao što smo već pomenuli, predvodnik u domenu lične potrošnje, posebno kada je reč o namirnicama, koje čine više od polovine njegove prodaje. Kompanija je saopštila da ostvaruje "snažne dobitke u udelu namirnica, uključujući domaćinstva sa visokim prihodima".

Čime se objašnjava ova "pojava", budući da su bogati kupci do skoro pazarili na nekim drugim, ekskluzivnijim mestima? CNN kaže da je ovo najnoviji znak da najveća inflacija u poslednjih nekoliko decenija menja navike kupaca, uključujući one imućnije.

Cene hrane su u oktobru porasle za 10,9 odsto u odnosu na prošlu godinu. Drugi diskontni supermarketi kažu da stiču nove, bogatije kupce zbog inflacije.

Walmart, Volmart, kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Volmart kaže da je prodaja njegovih privatnih robnih marki porasla, što je signal da kupci prelaze sa skupljih brendova na jeftinije. Mnogi kupci su takođe dali prednost namirnicama i svakodnevnim potrepštinama u odnosu na skuplje, sekundarne artikle.

Volmartova prodaja prehrambenih proizvoda porasla je u poslednjem tromesečju, dok je prodaja opšte robe rasla na "niskim jednocifrenim brojevima". Ipak, dodaje se da je ovaj trgovinski lanac morao da snizi cene za mnoge artikle, kako bi privukao kupce da kupuju više, a to je naposletku štetilo njegovom profitu. 

Brojni trgovci na malo imaju preveliku ponudu i promovišu sada više proizvoda nego pre godinu dana, da bi podstakli potražnju kupaca. Za ključni praznični period koji je pred nama, Volmart predviđa da će njegova prodaja porasti za 3% u odnosu na lani.

Istovremeno, ovakva je situacija trenutno u Argentini, gde je inflacija za poslednjih 12 meseci porasla čak 88 procenata, otkriva INDEC.

prodavnica supermarket Foto: Matías Baglietto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oktobarska inflacija u toj zemlji dostigla je 6,3 odsto. Podaci govore da su troškovi života porasli za 76,6 odsto od početka godine, a da će godišnja stopa inflacije za 2022. sada vrlo verovatno dostići trocifrene vrednosti.

Sa 88 procenata u poslednjih 12 meseci, inflacija je sada najviša od novembra 1991. godine, pokazalo je istraživanje C&T Consultores. Prema najnovijem istraživanju Centralne banke, Argentina će godinu završiti sa stopom inflacije koja premašuje 100 procenata, sa povećanjem cena od 96% koje će uslediti 2023.

Ista anketa predviđa stopu inflacije u oktobru od 6,5 procenata , što znači da je zvanična brojka malo nadmašila očekivanja.

Ovako je u Francuskoj 

Kada je reč o Turskoj, godišnja inflacija potrošačkih cena je u oktobru porasla više od 85%, dok su proizvođačke cene skočile 158%. Porast cena je ubrzan otkako je centralna banka započela ciklus popuštanja u septembru.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>