• 11

Uporedili smo cene hrane u Rimu: Koliko koštaju pica i kafa u restoranu s pogledom, a koliko na ulici?

Rim je tokom cele godine pun turista, pa su se zato vlasnici ugostiteljskih objekata potrudili da naprave mesta na kojima ćete moći dobro da se najedete, a koja odgovaraju svačijem budžetu

  • 11
Koloseum kafic pica špagete Foto: Filip Plavčić

Rim, drevni grad poznat po bogatoj istoriji, dobroj kafi, pici, pasti, ali i malo "jačim" cenama od onih na koje smo navikli u Srbiji.

Pre nego što odlučite da otputujete u Rim, morate da imate na umu neka pravila kojih se lokalci strogo pridržavaju.

Većina restorana, posebno u centru grada, ručak služi između 13 i 15 časova, a ukoliko planirate da posetite neki od poznatijih restorana, rezervacija je obavezna i to nekoliko dana unapred.

Takođe, retko gde ćete moći da dobijete kafu za poneti, jer Italijani imaju pravilo da se u kafi uživa i da se ona pije odmah na licu mesta, dok je još vruća.

Rim je tokom cele godine pun turista, pa su se zato vlasnici ugostiteljskih objekata potrudili da naprave mesta na kojima ćete moći dobro da se najedete, a koja odgovaraju svačijem budžetu.

Restorani u centru grada 

Ako želite da ručate ili večerate u restoranima koji se nalaze u samom centru ili blizu nekog poznatog lokaliteta, očekujte da će račun za dve osobe biti oko 50 evra.

Na ovakvim mestima cene pica kreću se između 15 i 20 evra, dok je cena pasti između deset i 15 evra. Ono što je dobra stvar kod ovih jela jeste veličina porcije, tako da ako odlučite da posetite takav restoran, ne morate da se plašite da ćete ostati gladni.

Ono što takođe morate da imate na umu je da, za razliku od Srbije, ne postoje različite veličine pice, jer su one uvek standardne veličine i okruglog oblika. Takođe, testo za picu je jako tanko, pa ukoliko volite nešto deblje testo, predlažemo da potražite mesto u kom spremaju napuljsku picu jer je ona nešto deblja.

Što se tiče cena kafi, u ovakvim objektima ćete espreso morati da izdvojite oko četiri ili pet evra, za kapućino oko pet, dok je late makijato oko šest evra. Ono na šta treba da obratite pažnju jeste da će se cene pića razlikovati u zavisnosti od toga da li sedite za stolom ili za šankom.

Nemojte da se iznenadite ako u rimskim kafićima i barovima naručite kafu za šankom i platite po jednoj ceni, a istu tu kafu, ako ste je naručili za stolom, platite mnogo više. Takođe u mnogim objektima posluživanje od strane konobara se naplaćuje. Ako želite da se opustite uz kafu u nekom od rimskih barova, obratite pažnju na na cene u cenovniku "servizio al tavolo", koje se odnose na cene za konzumaciju za stolom, dok se cenovnik "servizio al bancone" odnose na cene za konzumaciju za šankom.

Ukoliko uz kafu želite da se počastite nekim dezertom, to ćete na ovakvim mestima platiti oko deset evra.

Cene piva su oko šest evra, a ako želite da uživate u čaši belog ili crnog vina, to će vas koštati najmanje sedam evra.

Međutim, ako vam tokom jela pogled nije toliko važan, malo izvan centra nalaze se manje poznati restorani, sa prelepim baštama, u kojima su i cene znatno niže. Tu ćete isti ručak za dve osobe platiti oko 35 evra.

Kafa u ovim restoranima košta između tri i pet evra, dok je cena sokova oko tri i po evra.

Restorani brze hrane na svakom koraku

U Rimu se takođe nalazi i veliki broj restorana brze hrane, međutim, imajte na umu da ćete njih naći teško u strogom centru grada. Ukoliko se udaljite nekih petnaestak minuta hoda od nekog poznatog trga, naći ćete veliki broj restorana brze hrane, a većina njih ima dnevne menije koji u zavisnosti od toga šta želite da jedete košta između sedam i 15 evra.

Većina tih restorana u sklopu menija uglavnom računa jedno jelo, limenku soka, salatu ili sladoled. Ukoliko želite da pojedete parče lazanja, popijete limenku gaziranog soka i zasladite se sladolednom u čaši, za to ćete morati da izdvojite oko deset evra.

Sa druge strane cena manje pice i pića može da košta oko osam evra van turističke sezone i deset evra u sezoni. Sličnu cenu platićete i ukoliko umesto pice naručite pastu.

Ulična hrana

Za razliku od restorana brze hrane koji se nalaze malo dalje od centra grada, blizu mnogih poznatih lokaliteta nalaze se mali kamioni u kojima se prodaje ulična hrana.

Na ovakvim mestima osim pice koja u proseku košta između pet i sedam evra, možete da kupite i sendviče čija cena varira, uglavnom od mesa koje se unutra nalazi. Ukoliko se odlučite za sendvič sa šunkom koštaće vas oko četiri evra, dok je cena onog sa pršutom oko sedam evra.

Ovde ćete moći da naručite i kafu za poneti koja košta oko dva evra, kao i da uzmete sok ili vodu u plastičnoj flašici od pola litara. Flašica vode uglavnom košta oko jedan evro, dok je sok nešto skuplji.

Video: Ovako se sprema najbolja pica na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоки

    26. novembar 2022 | 09:36

    Оно што нисте написали у тексту је да постоје безбројено много маких кафића, или како их Италијани зову Бар. Ту је кафа између 1.00 € и 1.30 €, капућино 1.20 € - 1.50 €. И за ту вену добијете изврсну и високо квалитетну кафу! Барови су мало распад по некад, али што је позитивно, сви до једног имају приступачне тоалете за особе са инвлидитетом. Рим је истраживање, са приступачним ценама за свачији џеп ;)

  • Sara

    26. novembar 2022 | 09:33

    Jeftinije nego u Srbiji.

  • lio181

    26. novembar 2022 | 08:33

    Hmmm pa iste cene su i u Ljubljani. Jedino kafivu u ljubljani placas od 2,5€ i vise zavisi od mesta, al ako uporedimo LJ i Rim znaci da je LJ preskupa

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>