• 8
 ≫ 

Kafa s najlepšim pogledom na Jadran jeftinija nego na Kopaoniku: 400 dinara za "kapućino"

 ≫ 

Osim prelivanja stanja svetskog tržišta na naše, kod nas na cenu utiču i akcize

  • 8
Budva cene Foto: Telergaf.rs

Počela je i ski sezona na našoj popularnoj planini, a more je ostalo u drugom planu. Ukoliko pak u decembru planirate ili jedno ili drugo, priprema oko cena će vam dobro doći.

Mi smo konkretno, uporedili cene kafe, a kada je reč o pastama, picama, ili ručku u Beogradu, zaključak je da se porcija kreće oko 1o evra (toliko u proseku košta porcija prosečne paste) gde god da pođete.

Međutim, kafa je ovoga puta bila najjefinija u jednom kafiću u Budvi, za koji važi da ima jedan od najlepših pogleda na Jadran. Preciznije, dva kapućina koštala su 3 evra. Ta cena je slična kao ona u beogradskim kafićima za istu kafu, ali na Kopaoniku ne.

Naime, na ovoj našoj planini, u lobiju popularnoj hotela, jedan kapućino košta 400 dinara. Iako smo svesni da se osim sastojaka u šoljici plaća i lokacija, verujemo da je mnogima ova cena preterana.

U cenu kafe koju poručite u restoranu/kafiću, svakako, ne ulazi samo cena samih zrna - koja lokali pritom nabavljaju na veliko, po nabavnoj ceni, već i renome brenda, lokacija, porezi, fiksni i varijabilni troškovi koje ugostitelj ima.

Inače, najčešće se koriste Arabika i Robusta, a ponekad njihova mešavina. Od toga, takođe, umnogome zavisi cena kafe koju poručite jer je Arabika skuplja, važi za zlatni standard.

Osim prelivanja stanja svetskog tržišta na naše, kod nas na cenu utiču i akcize. Proizvođač odnosno trgovac mora da plati nekoliko nameta kako bi plasirao kilogram kafe na tržište. Slično je sa gorivom na primer.

Cena kolača takođe je skuplja na Kopaoniku. Ove godine, i plaćanje parkinga je izazov, dnevne karte na uređenim parkinzima koštaju od 700 pa do 2.000 dinara. 

Pogledajte u našoj galeriji ostale cene, a pišite nam u komentarima, da li ćete ove godine ići na skijanje? I gde?

Video: Ljubitelje skijanja očekuju i veliki popusti: Otvorena skijaška sezona na Kopaoniku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    10. decembar 2022 | 19:55

    Koliko ste samo dosadili i bogu i narodu sa ovom temom. Cene su takve kakve su, ko hoce da pije, on pije, ko nece on ide i skija se i pije kafu u smestaju kad dodje i to je to. Isti princip kao i za more, samo sto je ovo planina.

  • ljuba

    10. decembar 2022 | 19:38

    Šta ima lepše nego leti biti negde na mediteranu, u majici i šorcu. Ne hvala za zimu.

  • @Kiki

    10. decembar 2022 | 20:16

    Najskuplje je tamo gde su najveći lopovi. Pa mleko uvozno jevtinije od našeg. Narod se ugleda na vlast. Uostalom oni su i birali ovu vlast..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>