
Koje jelo vidite na fotografiji? Razlika u ceni 3 puta, našli smo način za super uštedu novca
Bundeve, "kraljice" jeseni, ali i zime, u Srbiji imamo na pretek. To je jedan od razloga zašto je, u poređenju sa slatkim krompirom koji uvozimo, bundeva - koja se definiše kao voćka, a ne povrćka - dosta jeftinija.
Naime, uzgoj batata na našem području je još uvek nepoznanica, ali postaje sve popularniji među potrošačima u Srbiji, zbog ukusa, nutritivnih vrednosti, i kompatibilnosti sa mnogim namirnicama.
Batat, inače, potiče iz Srednje i Južne Amerike, a ne iz Indije - iako se često naziva i "indijski krompir". Pretpostavka je da je došao u vezu sa tom zemljom, jer se često konzumira u indijskoj kuhinji.
Batat se u Evropi, najpre gaji u Španiji i Francuskoj.
Ali, ono što nas zanima jeste - može li bundeva uspešno da ga "zameni" na trpezi, jer su ne samo slične boje, već i ukusa, a cena bundeve je niža 2,5 do 3 puta.
- Ima raznih vrsta, što je velika prednost bundeve, a i mnogi stručnjaci savetuju da treba jesti hranu koja raste na našem podneblju. Sve u svemu, ovih dana je u marketu plaćam 70 din/kg, a bude i 100. S druge strane, batat je minimum 270 pa do 300 dinara. Dakle, bundeva je barem tri puta jeftinija, i dosta mi štedi novac u danima krize - priča nam Beograđanka S.M.
Dodaje da su razlike u ukusu minimalne. "Naravno da ih ima, nije ista kultura, ali se to jedva primeti. Od bundeve možete da pravite svašta - od slatkih i slanih pita, preko pirea i potaža, pa do premijum deserta poput kolača, a ja je često i samo iseckam na kolutove i pečem u rereni".
Takođe, i batat ima sve širu primenu u slatkim jelima. Verovali ili ne, kolač koji vidite na fotografiji ispod - napravljen je upravo na bazi batata ili slatkog krompira.

Naravno, čuvenu bundevaru ne treba dodatno isticati, jer se svake godine nađe - makar u svakoj drugoj kući širom zemlje, posebno u vreme praznika.
Ključne razlike
Voće je plod biljke koji se razvija iz cveta i sadrži u sebi seme, te prema toj definiciji - bundeva je voćka. Puna je semenki, što je očigledno i na prvi pogled, a zanimljivo je da spada u grupu (džinovskih) bobica. Kombinuje se sa raznim namirnicama, i deluje kao antioksidans jer je puna vitamina A, C i E.
Takođe, bundeve obiluju aminokiselinama, triptofanom, koji pretvara serotonin u organizmu i utiče na dobar san, a sadrže i druge korisne sastojke: od celuloze i pektina do salicilne kiseline.

Batat se, nasuprot tome, smatra skrobnim povrćem. Izuzetno je bogat ugljenim hidratima, uz vrlo malo šećera, i bez masti. Takođe, batat ima nizak glikemijski indeks, pa je pogodan i za dijebetičare. Slatki krompir, široko rasprostranjen kod Južnoamerikanaca, sadrži vitamine C, A, E i B6, a ima i značajne količine gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.
Bundeva ima veći glikemijski indeks, te vam to može biti korisna informacija pri odabiru.
Sve u svemu, ako ovih dana, u jeku inflacije, gledate kako da uštedite na sve moguće načine - probajte da batat zamenite bundevom u pripremi mnogih jela. Oduševićete se koliko su slični.
Video: Iz ove zemlje dolazi 92% lažnog meda: Evo kako da utvrdite da li je fejk
(Telegraf Biznis)
Video: Lučić: Telekom će imati manje troškove za sportske sadržaje,dolazak PPF važan za SRB
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
misko
Ako je jedu beogradani ne znaci da i mi seljaci to jedemo to kod nas na selu vise jedu svinje pozdrav
Podelite komentar