Koje jelo vidite na fotografiji? Razlika u ceni 3 puta, našli smo način za super uštedu novca
Bundeve, "kraljice" jeseni, ali i zime, u Srbiji imamo na pretek. To je jedan od razloga zašto je, u poređenju sa slatkim krompirom koji uvozimo, bundeva - koja se definiše kao voćka, a ne povrćka - dosta jeftinija.
Naime, uzgoj batata na našem području je još uvek nepoznanica, ali postaje sve popularniji među potrošačima u Srbiji, zbog ukusa, nutritivnih vrednosti, i kompatibilnosti sa mnogim namirnicama.
Batat, inače, potiče iz Srednje i Južne Amerike, a ne iz Indije - iako se često naziva i "indijski krompir". Pretpostavka je da je došao u vezu sa tom zemljom, jer se često konzumira u indijskoj kuhinji.
Batat se u Evropi, najpre gaji u Španiji i Francuskoj.
Ali, ono što nas zanima jeste - može li bundeva uspešno da ga "zameni" na trpezi, jer su ne samo slične boje, već i ukusa, a cena bundeve je niža 2,5 do 3 puta.
- Ima raznih vrsta, što je velika prednost bundeve, a i mnogi stručnjaci savetuju da treba jesti hranu koja raste na našem podneblju. Sve u svemu, ovih dana je u marketu plaćam 70 din/kg, a bude i 100. S druge strane, batat je minimum 270 pa do 300 dinara. Dakle, bundeva je barem tri puta jeftinija, i dosta mi štedi novac u danima krize - priča nam Beograđanka S.M.
Dodaje da su razlike u ukusu minimalne. "Naravno da ih ima, nije ista kultura, ali se to jedva primeti. Od bundeve možete da pravite svašta - od slatkih i slanih pita, preko pirea i potaža, pa do premijum deserta poput kolača, a ja je često i samo iseckam na kolutove i pečem u rereni".
Takođe, i batat ima sve širu primenu u slatkim jelima. Verovali ili ne, kolač koji vidite na fotografiji ispod - napravljen je upravo na bazi batata ili slatkog krompira.
Naravno, čuvenu bundevaru ne treba dodatno isticati, jer se svake godine nađe - makar u svakoj drugoj kući širom zemlje, posebno u vreme praznika.
Ključne razlike
Voće je plod biljke koji se razvija iz cveta i sadrži u sebi seme, te prema toj definiciji - bundeva je voćka. Puna je semenki, što je očigledno i na prvi pogled, a zanimljivo je da spada u grupu (džinovskih) bobica. Kombinuje se sa raznim namirnicama, i deluje kao antioksidans jer je puna vitamina A, C i E.
Takođe, bundeve obiluju aminokiselinama, triptofanom, koji pretvara serotonin u organizmu i utiče na dobar san, a sadrže i druge korisne sastojke: od celuloze i pektina do salicilne kiseline.
Batat se, nasuprot tome, smatra skrobnim povrćem. Izuzetno je bogat ugljenim hidratima, uz vrlo malo šećera, i bez masti. Takođe, batat ima nizak glikemijski indeks, pa je pogodan i za dijebetičare. Slatki krompir, široko rasprostranjen kod Južnoamerikanaca, sadrži vitamine C, A, E i B6, a ima i značajne količine gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.
Bundeva ima veći glikemijski indeks, te vam to može biti korisna informacija pri odabiru.
Sve u svemu, ako ovih dana, u jeku inflacije, gledate kako da uštedite na sve moguće načine - probajte da batat zamenite bundevom u pripremi mnogih jela. Oduševićete se koliko su slični.
Video: Iz ove zemlje dolazi 92% lažnog meda: Evo kako da utvrdite da li je fejk
(Telegraf Biznis)
Video: Otvoren prvi Inovacioni forum Srbija - Švajcarska
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
misko
Ako je jedu beogradani ne znaci da i mi seljaci to jedemo to kod nas na selu vise jedu svinje pozdrav
Podelite komentar