• 5
 ≫ 

Epilacija je jedan od najizvođenijih tretmana u Srbiji, nedeljama se čeka na termin: Ipak, da li se isplati?

 ≫ 

Nakon prvog tretmana je primetna najveća promena. Tada otpadne 20 do 30% dlačica, ali kakav je krajnji rezultat?

  • 5
Epilacija, depilacija Foto: Shutterstock

Otkako je pre nekoliko godina epilacija, odnosno tzv. "trajno" uklanjanje dlačica sa tela, postala pristupačnija u Srbiji, tako su mnoge dame, ali i muškarci, odlučili da se reše neželjenih dlačica.

Da ne bude zabune, cene epilacije i dalje nisu "najpovoljnije", niti mnogima dostupne, ali kao i za većinu stvari - to je pitanje primanja, budžeta, stila života. Sve u svemu, cene su sada dosta niže nego pre desetak godina i više, kada su prvi profesionalni laseri došli na naše tržište.

A onda je krenuo i "nalet" lasera za epilaciju u salonima lepote, koji je takođe obećavao "trajno" oslobađanje od dlačica. Ipak, činjenica je da ova tvrdnja nije tačna ni za jedan tip lasera, bilo kozmetički (IPL), bilo medicinski.

Ako se i dalje pitate, vredi li, onda, ulagati u epilaciju, evo nekih iskustava naših čitateljki. Pri tome, moramo pomenuti da su obe radile epilaciju medicinskim laserom, koji je dokazano značajno efikasniji od IPL-a.

Naime, dok IPL samo "usporava" rast dlaka, medicinski laser ima snagu da ih ukloni - ali, ograničeno. Otprilike, možete računati na maksimum 90% uklonjenih dlačica.

Dakle, 100% ne sme niko da vam obeća, tako da se dobro raspitajte pre odlaska u ordinaciju/salon.

Zašto je epilacija medicinskim laserom bolji izbor?

IPL aparat u skladu sa svojom tehnologijom nema mogućnost da trajno ukloni dlake, ni u kom procentu; on ih samo "uspava" na određeno vreme, tako da vam se čini da ih više nema, ali se potom vraćaju. Mnogo centara u našoj zemlji i prestonici koristi upravo IPL, uz tvrdnju da će vam "ukloniti dlačice kroz nekoliko tretmana", tako da dobro birajte.

S druge strane, razlikuje se i sama jačina/tehnologija medicinskih lasera, ali manje-više svi daju zadovoljavajuće rezultate, uz napomenu da na "nestanak" dlačica utiče i njihova struktura, vaš organizam, hormonalne promene.

Laserska epilacija Laserska epilacija / Foto: printscreen/youtube/Refinery29

Ipak, nakon prvog tretmana je primetna najveća promena - tada otpadne 20-30% dlačica, i uglavnom se preporučuje serija od minimum 6 tretmana zaredom, sa razmakom od 6 do 12 nedelja, zavisno od regije.

Ono što u ordinaciji/salonu gde se rukuje ovim tipom lasera smeju da vam obećaju jeste to da dlačice više neće rasti ni u prilibližnom obimu kao pre započinjana tretmana. Osim toga, tu nije kraj.

Ovo jeste jednokratna investicija, ali treba da znate da - ako želite da držite stvari "pod kontrolom" - treba da radite tretmane održavanja, jednom godišnje.

- Odlučila sam se za epilaciju medicinskim laserom, jer sam čula da mnoga mesta kod nas, nažalost, uvoze mahom kineske aparte (ili jednostavno lošije), a reklamiraju ih kao vrhunske ili kao da imaju bolje performanse. Distrubuteri bi trebalo da znaju najviše šta uvoze, a što se tiče cena - verujem da se IPL ne isplati - priča nam V. T. (34) i dodaje:

"Uradila sam 7, 8 tretmana i zadovoljna sam. Nisu sve dlačice nestale, ali su mi u lekarskoj ordinaciji na Novom Beogradu odmah rekli da tako nešto i ne očekujem".

Laserska epilacija foto: printscreen/youtube/Refinery29

- Radila sam epilaciju ruku, nogu, pazuha, za sve po nekoliko tretmana i baš sam zadovoljna. Ima i dalje dlačica, ali možda 10%, i paperjaste su, jedva se vide. S druge strane, znam i devojke koje nisu zadovoljne ili im je trebalo više tretmana, 10, 12... Sve u svemu, ja bih opet uložila u epilaciju, ali samo ako idete na proverena mesta - kaže nam T. S. (30).

Dodatno, po Zakonu o zaštiti potrošača, proizvod i reklama bi morali da budu usaglašeni, odnosno, kažnjivo je reklamirati proizvode sa parametrima koji ne odgovaraju stvarnosti.

Tako na primer, ni salon niti ordinacija ne bi smeli da pišu da laser trajno uklanja dlačice, ako to nije tačno. Međutim, zbog nedovoljnog broja inspektora na terenu, ova praksa uglavnom prolazi nezapaženo. Uglavnom su u fokusu sanitarni uslovi za rad u salonima, dok marketinške tvrdnje ostaju na izboru potrošača da li će im poverovati.

Zbog toga je savet da se dobro raspitate i da ne upadnete u "zamku" za potrošače.

Kontraindikacije za epilaciju su: trudnoća, rak, epilepsija, osobe koje koriste fotosenzitivne lekove, antikoagulanse, oboljenja kože, sveži ožiljci, fiksna proteza kada se radi regija lica.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mi

    15. januar 2023 | 13:15

    U MOJE VREME NISU ZENE BILI DEPILIRANE I NOSILE SU SUKNJE A NE PATALONE ZATO SVE BILE SRECNO UDATE I IMALE PORODICU OVA MODA POKVARI DANAS SVE ZATO CE NAS BITI SVE MANJE...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>