• 77

Zabrinjavajuće: Cveta crno tržište duvana, građani Srbije kupuju opasne cigarete koje nisu upotrebljive

U švercovanom duvanu i cigaretama, pokazala su ispitivanja, najviše ima prašine i vlage, visokog procenta nikotina, zdravstveno nije pogodan niti preporučen a upotrebu

  • 77
Cigarete duvan

Foto: Shutterstock

U improvizovanom skladištu u jednom domaćinstvu nedavno je pronađeno 2,34 tone duvana u listu. Bale suvog duvana su bile prekrivene senom, a zbog sumnje da je domaćin nameravao da ga proda protiv njega je podneta krivična prijava.

Ovo je bila rekordna zaplena duvana u mačvanskom kra kraju koji je u Srbiji poznat po najvećim površinama na kojima se gaji, ali i kao raj za šverc i nelegalnu prodaju.

Međutim, problem se uvećava, a kako saznajemo, crno tržište duvana cveta u poslednje vreme.

Duvan je akcizna roba koja puni budžet, zbog čega inspekcija i policija neprestano rade na suzbijanju sive ekonomije. Proizvođači smatraju da je crno tržište "procvetalo" kada je država ukinula subvencije za površine na kojima se sadi duvan, dok otkupljivači godinama ne povećavaju cenu. Problem je što je taj duvan, jednostavno neupotrebljiv. 

U švercovanom duvanu i cigaretama, pokazala su ispitivanja, najviše ima prašine i vlage, visokog procenta nikotina, zdravstveno nije pogodan niti preporučen a upotrebu, naročito u visoko lošim parametrima. Neispravan je. 

"Zbog crnog tržita duvana, najveći gubitak ima država. Najviše je oštećena po tom osnovu jer je duvan akcizni proizvod. Drugo, oštećen je i sam korisnik proizvoda jer kupuje robu koja nije ispitana, nema povratnu informaciju, koju bi imao na kutiji da ju je kupio legalnim putem od registrovanog prodavca", kaže za Telegraf Biznis Marko Dragić, pravni savetnik pri NOPS.

On upozorava da u takvim cigaretama ima previše nikotina i katrana.

"Kada potrošač kupuje na ovaj način, od neregistrovanih prodavaca, radi to na sopstvenu odgovornost, zbog toga, ukoliko dođe do zdravstvenih posledica, nema odgovornosti prodavca.

Dodatno, proizvod koji se prodaju a koji nisu laboratorijski ispitani niti proverini, pokazalo se da imaju najviše prašne, a istovremeno, nikotin prelazi sve dozvoljene granice. To može da utiče na zdravsteno stanje konzumenta i savet je ta da takve proizvode izbegavamo, da ne ulazim svesno u rizik. Ako postoji već potreba za cigaretama, da se kupuje kod registrovanih prodavaca", upozorava naš sagovornik.

Tokom 2022. godine ukupno je zaplenjeno 142 tone duvana i duvanskih proizvoda, navodi se u godišnjem izveštaju Uprave za duvan Ministarstva finansija.

Polovina zaplenjenog bile su cigarete, što je količina od 3,56 miliona paklica, piše u izveštaju koji je objavljen na sajtu Uprave. Za godinu dana zaplenjeno je 45,3 tona duvana u listu i 15 tona rezanog duvana.

Tokom te godine 670 fizičkih lica – proizvođača duvana zasnovalo je proizvodnju na ukupno 3.808 hektara. Izdato je 10.993 dozvola za trgovinu na malo duvanskim proizvodima te ukupno ima 19.333 takvih trgovaca.

Šverc cigareta jede i državni budžet. O tome je za Telegraf Biznis, između otalog, govorio Goran Pekez, član UO Saveta stranih investitora, predsednik JBAS i direktor korportivnih poslova JTI.

Objasnio nam je i mehanizme borbe protiv crnog tržišta:

U saradnji sa policijom i Fitosanitarnom inspekcijom pokrenul su projekat „Satelit“, koji su pionirski lansirali u Srbiji, koji funkcioniše po principu satelitskog snimanja terena sa ciljem identifikovanja svih parcela na kojima se nelegalno gaji duvanski list.

Svi zasadi koji nisu legalni uništavaju se, i na taj način se sprečava da nelegalni duvan završi na tržištu.

Ne može se dovoljno naglasiti koliko ovi proizvodi, koji ne podležu kontrolama i ne ispunjavaju standarde propisane za duvanske proizvode, mogu biti opasni po zdravlje - u njima se često mogu pojaviti brojni štetni sastojci - plesni, otpad, pa čak i životinjski izmet", pojašnjava naš sagovornik.

Video: Pripadnici MUP-a u Beogradu, u akciji suzbijanja nelegalne trgovine duvanom i naftom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    4. februar 2023 | 19:25

    A kad je iseckan legalno onda je zdrav......

  • Jeza

    4. februar 2023 | 19:27

    A kada cigarete poskupljuju to nije zabrinjavajuce!?

  • Ssss

    4. februar 2023 | 20:05

    Nek smanje malo cene, pocecemo i mleko da kupujemo na crnom trzistu. Pre 2,3 godine mleko bilo 100 dinara kravica litar i po, sad je 200. Ljudi kupuju samo ono sto je na akciji, regularna cena postala luksuz.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>