• 0

Kada ćemo kupovati jeftiniji nakit od zlata? Burno na tržištu ovih dana

Potražnja za zlatom je lane porasla za čak 18 posto, ali je cena skočila za svega 0,4%

  • 0
zlato, zlatna ogrlica

Foto: Shutterstock

Burno je na berzama, na tržištu nekretnina i među tehnološkim kompanijama, ali i na tržištu plemenitih metala, koje je protekle nedelje bilo prilično nestabilno.

Naime, u četvrtak je za uncu zlata trebalo izdvojiti 1.960 dolara, a potom je cena brzo pala naniže, prema 1.910 dolara. U petak je, nakon objave robusnih podataka o američkom januarskom tržištu, dragoceno zlato skliznulo na nivo ispod 1.900 USD.

Izgubilo je 3,3 posto na nedeljnom nivou (najviše od početka novembra), a srebro je doživelo jednodnevni pad od gotovo 5%.

Potražnja za zlatom je lane porasla za čak 18 posto, na 4.741 tonu (bez OTC tržišta), što je najveća cifra od 2011. godine. Prema zvaničnim podacima, posebno je u poslednjem kvartalu 2022. potražnja bila u zenitu (1.337 tona).

Takođe, dodaje se da su, ispred svih, centralne banke bile vrlo aktivne (sa 1.136 tona - najviše u 55 godina), a njihove kupovine su bile za čak 152 odsto veće nego 2021.

Među zemljama, prednjačile su Turska, Kina, Indija, Egipat, Katar.

Investiciona potražnja za zlatom porasla je za 10 posto prošle godine (na 1.107 tona), dok je količina zlata koju ETF-ovi za zlato drže u svojim portfeljima blago pala, kao i prethodne godine.

Ali, uprkos svemu tome, cena zlata je u celoj 2022. porasla svega 0,4 posto. Ukratko, čini se da je zlato ostalo bez statusa "sigurne luke", otkako je krenula visoka inflacija svuda u svetu.

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari