• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Apartman u centru Splita 170, dnevni zakup kuće 400 evra: Odmor u Hrvatskoj više nije za Hrvate

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako su cene ulaznih parametara rasle, tako su i vlasnici smeštaja dizali cene

  • 2
Split, plaža, more, odmor, panorama grada, luka, Hrvatska Split / Foto: Shutterstock

Hrvatski turizam je poslednjih godina već "na glasu", ali ne priča se samo o dobrim stranama letovanja u ovom delu Jadrana, već i o onim malo negativnijim - a to su cene.

Dodatno, otkako je nastupila inflacija cene su, u proseku, više za 30 odsto.

To, između ostalog, znači da bi čak i strani turisti, a posebno domaći - sa manjom platežnom moći, ove godine mogli da biraju neke jeftinije destinacije.

Primera radi, kuće za odmor, naročito one sa bazenom, drastično su poskupele, a jedna smeštena u Zadvarju dnevno košta čak 400 evra. Ipak, interesovanje nije manje, iako su cene zakupa rasle sve vreme u protekle tri godine, prenosi Seebiz.

- Kako su cene ulaznih parametara rasle, tako su i u mom slučaju rasle cene najma, za nekih 10 posto - kaže vlasnik ove kuće za odmor, Jozo Radeljić.

Kako u Zagori, tako i na obali, svi koji iznajmljuju smeštaj kažu da su morali da koriguju cene - naviše. Predsednica Hrvatskog udruženja porodičnog smeštaja, Barbara Marković, rekla je da su iznajmljivači već prošle godine, u proseku, podigli cene 15 do 20 posto.

- Međutim, mi moramo ići još više, jer moramo da nadoknadimo sve troškove koji su nam nametnuti - priča ona.

Studio apartman u centru Splita 170 evra

Prema rečima Barbare Marković, studio apartman za dve osobe u jezgru grada Splita trenutno košta 170 evra, dok je 2021. koštao 100, a 2022. godine - 150 evra.

- Mislim da će porast cena biti nekih 30 posto u odnosu na protekle tri godine. Najave za samo srce sezone su dobre, ali gosti koji su sada tu, primećuju poskupljenje smeštaja - rekla je Marković, a oglasio se i turista iz Južne Koreje, rekavši da su ceo mesec u Hrvatskoj, a da im je naredna destinacija - Italija.

Ipak, kako kaže, "Hrvatska im je mnogo jeftinija od Čizme".

Iako su cene prilagodili i hoteli, oni ne brinu zbog popunjenosti. Gosti koji traže kompletnu uslugu - spremni su da je plate. Direktora jednog hotela u Splitu, Nevena Čikeš, kaže da poskupljenje ove godine iznosi 15-20%, zavisno od kategorije.

Video: Nekada raj za profesionalce, sad skijalište za plići dzep, čaj 100 rsd

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    20. februar 2023 | 14:57

    Није Немачка финансирала распад и рат у СФРЈ да би Хрвати уживали у Хрватској већ они ...

  • C.

    20. februar 2023 | 13:08

    Nisu ni u Beogradu bolje cene, tamo bar vidis more.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>