• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Letovanje u komšiluku skuplje nego u Španiji: Cena apartmana za dvoje ići će i do 150 evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bilo je jasno da će se inflacija, poskupljenje energenata i komunalija odraziti na letnje aranžmane

  • 2
Odmor, letovanje, novac, cena

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Letovanje na hrvatskoj obali biće skuplje i do 20 odsto u odnosu na prethodnu sezonu, prenose tamnošnji mediji.

"Ispada tako da će, recimo, za apartmane u kojima je noćenje prošlog leta bilo 70 evra, ovog leta biti minimum 80, a neretko i 90 evra po danu. Kratko, sedmodnevno letovanje u tom slučaju u startu poskupljuje barem 70, a češće 100 do 140 evra", piše Večernji list.

Rast cena osetio se još prošle godine, a zbog inflacije, poskupljenja energenata i komunalija bilo je jasno da će se nastaviti i ovo leto.

- Poskupljenja su neizbežna i cene će biti barem 15 posto više nego lani. Ali, to je sad već sve zajedno i 30 posto skuplje u odnosu na 2019. godinu - rekla je predsednica Udruženja porodičnog smeštaja Barbara Marković.

Ona ističe i da je Hrvatska skuplja i u odnosu na druge evropske destinacije.

- Jasno je da je domaćem gostu preskupo 150 evra za noćenje, koliko će leti biti cene apartmana za dvoje, plus još dva ležaja, na dobroj poziciji. Inače, u Grčkoj, recimo, sve je, od smeštaja do ugostiteljstva, bitno jefitnije nego kod nas, a cene su niže i u Španiji i Portugalu. Razumljiva mi je ambicija da budemo kvalitetna, boutique destinacija, ali onda bi svi segmenti turističke ponude morali biti na tom nivou. A to, nažalost, nije slučaj... - dodaje.

Rast cena na hrvatskom primorju primećen je i na turističkom sajmu u Berlinu. Kako prenosi Večernji list, iako Evropljani mogu bez problema da ih plate, ne znači da im se skok sviđa.

- I partneri nas upozoravaju da su kod konkurenata cene niže. Neke agencije su nam se, pak, žalile kako na hrvatskom jadranu ne mogu da zakupe onoliko hotelskih soba koliko bi hteli, jer hotelijeri spekulišu i čuvaju sobe za goste koji dolaze bez posredovanja agencija i kojima noćenje naplaćuju skuplje - prenosi jedan domaći turistički profesionalac koji se brine koliko će još evropsko tržište ostati imuno na skok cena turističkih aranžmana u Hrvatskoj.

Privatni smeštaj u Grčkoj poskupeo je od pet do 10 odsto, a hotelski do 20 odsto, o čemu je nedavno Telegraf Biznis i pisao.

Video: Kuća na točkovima: Penzioner našao idealno rešenje za život i putovanje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasna

    11. mart 2023 | 17:34

    Nas niko ne tera da idemo tamo, svako moze da bira gde ce na odmor.

  • Bole

    12. mart 2023 | 09:02

    Za mene je komšiluk Grčko more, ostali me ne interesuju kao i 99% Srbije

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>