• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 kupovina gde se savetuje upotreba gotovine: Kartice je neće zameniti tako lako

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoje situacije kada je pametnije da plaćate kešom, iako se sve više navikavamo na "kešles" standarde

  • 0
online shopping, online kupovina, onlajn šoping, kupovina preko interneta Foto:Shutterstock

Iako platne kartice uzimaju primat poslednjih godina, kod sve većeg broja kupaca, to ne znači da je vreme da odbacimo gotovinu.

Da preciziramo još više - ni plaćanje putem dodira ekrana na mobilnom telefonu neće uspeti da tako lako "obori" keš. Svetski finansijski stručnjaci savetuju da uvek kod sebe imate makar malo gotovine.

Štaviše, korišćenje novčanica je poželjnije od kartica prilikom nekih kupovina.

1. Kod stvari koje možete vratiti bolje koristite keš, savetuje Stiven Holms, viši investicioni savetnik u iCash-u. Kaže da mnogi ljudi ne isprobavaju stvari u radnji, već kupe nekoliko veličina pa kod kuće donesu odluku šta im treba. Ono što je višak - vrate u radnju i dobiju novac natrag brže nego da čekaju da "legne" na račun.

2. Kod kupovina tokom putovanja savet izvršnog direktora Credit Summit-a jeste da koristite "papir". Naime, ako se nalazite u drugoj zemlji, upotrebom kreditne kartice mogla bi vam biti naplaćena pozamašna naknada za inostrane transakcije.

3. Svakodnevna, mala potrošnja je još jedna prilika da koristite keš, umesto platne kartice ili mobilnog uređaja. Tako nas barem savetuje Majkl Kolins, profesor finansija na Endicott koledžu u Masačusetsu.

- Male kupovine, poput namirnica, trebalo bi da se obavljaju gotovinom. To je zato što je iznos novca koji se razmenjuje minimalan, a korišćenje gotovine odvraća ljude od impulsivne kupovine - kaže on.

4. Kupovinu polovne odeće od onlajn prodavaca takođe je pametnije obavljati kešom. Džejk Hil, finansijski ekspert, kaže da je razlog jednostavan: ne treba odavati osetljive informacije ljudima koje ne poznajete, kao što su potencijalno sumnjivi prodavci na Fejsbuku i drugim stranicama.

5. Sledeći put kada plaćate gorivo, posegnite za gotovinom umesto za karticom, savetuje sertifikovani finansijski konsultant i savetnik uprave u Fioni. "Možda ste primetili da većina benzinskih stanica nudi popust za gotovinsko plaćanje".

Kako dalje objašnjava Forbs, pumpe će označavati više cene za plaćanje karticama - barem u SAD - kako bi time nadoknadile naknade za transakcije banaka i kartičarskih kuća.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>