• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spavanje nas čini bogatim? Najviše možete da zaradite tokom ovih specifičnih sati

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uvek postoji mogućnost da će obrazac prestati da funkcioniše kako sve više investitora pokušava da profitira od njega

  • 0
Američka ekonomija, SAD, USA, berza, zastava Foto: Shutterstock

Spavanje vas može učiniti bogatijim. Znate li zašto? To je zbog istorijske tendencije berze da većinu svog dnevnog kretanja napravi preko noći, između zatvaranja i otvaranja zvona.

Da biste ilustrovali kako funkcioniše ovaj obrazac noć-na-dan, razmotrite SAD performanse berze nedavnog utorka u martu. Većina dobitka tog dana došlo je između zatvaranja tržišta u ponedeljak i otvaranja u utorak piše marketwatch.

Da bi ilustrovali kako radi ovaj noćni naspram dnevnog šablona, razmotrite SAD performanse berze jednog utorka u martu. Većina dobitka tog dana došlo je između zatvaranja tržišta u ponedeljak i otvaranj u utorak.

Naravno, ne podležu sve berzanske sesije ovom šablonu. Ali u proseku se to dešavalo u prošlosti, prema Brusu Lavinu, osnivaču NightShares-a, firme koja je kreirala ETF-ove da bi iskoristila ovaj obrazac noć-na-dan.

U intervjuu, Lavin je rekao da je tokom 20 godina do kraja 2022. SPDR S&P 500 ETF SPI, -0,26% proizveo prinos kupovine i držanja od 9,7% godišnje. Tri četvrtine tog prinosa - 7,5% - ostvareno je dok je berza bila zatvorena.

Ovaj obrazac je bio još više naglašen u slučaju Rusel 2000 indeksa RUT, -0,99%, prema Lavinu. Tokom dvodecenijskog perioda, sav neto prinos indeksa bio je proizveden preko noći, tokom dnevne sesije.

Terens Henderšot, Dmitri Livdan i Dominik Roš, profesori sa američkih fakulteta, otkrili su da u proseku akcije većeg rizika nadmašuju akcije nižeg rizika, kao što teorija kaže da bi trebalo - ali samo tokom noći. Nasuprot tome, tokom dnevne sesije, akcije nižeg rizika u proseku nadmašuju više rizične emisije.

U jednom intervjuu, Henderšot je podsetio da nema garancije da će se ovaj obrazac zadržati.

Uvek postoji mogućnost da će obrazac prestati da funkcioniše kako sve više investitora pokušava da profitira od njega.

On ne misli da smo još blizu dostizanja te tačke u slučaju obrasca noć-na-dan, međutim, pošto su tržišta fjučersa, ono što NightShares ETF-ovi koriste da iskoriste obrazac, prilično likvidna.

Postoje i druge prednosti. Jedna je da noćna sesija ima tendenciju da bude mnogo manje nestabilna od dnevne sesije. Još jedna prednost je da portfolio koji ulaže na berzu samo noću ima relativno nisku korelaciju sa indeksnim fondom koji se ulaže tokom dana.

Kombinacija niske volatilnosti i niske korelacije znači da, ulaganjem u jedan od ovih novih NightShares ETF-ova, možete povećati svoju alokaciju kapitala bez povećanja ukupnog rizika vašeg portfelja. Pošto akcije imaju veći očekivani dugoročni prinos od većine drugih klasa imovine, to je prava korist.

Postoji li caka?

Verovatno. Transakcioni troškovi jedu teoretski profit koji strategija proizvodi. To je zato što strategija trguje i izlazi iz S&P fjučersa svakog trgovačkog dana. Iako fjučersi nose ekstremno niske troškove transakcije, oni i dalje mogu da se povećaju - do oko 1 odsto godišnje, procenio je Lavin.

Takođe, iskorišćavanje obrasca noć naspram dana nije kratkoročna strategija trgovanja. Da biste te skromne kratkoročne šanse preveli u strategiju koja će verovatno pobediti tržište, morate u nju dosledno ulagati tokom mnogo godina. Ovo je možda jedan od razloga zašto pristup nije popularniji.

(Telegraf Biznis)

Video: Milana Pavlović: Uspeh gledamo kroz novac i moć, a zaboravljamo šta je to život

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>