• 35
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beogradski kafići se papreno "ugrađuju" na dodatku meda: Anu šokirao ukupan iznos na računu za kafu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije tajna da postoji određena HoReCa kategorija meda, poznata i kao ugostiteljski med, a uglavnom je reč o mešavini odabranih sorti meda sa planina Srbije

  • 35
Crna kafa i med kafić račun

Foto: Shutterstock, Telegraf.rs

- Sela sam u atraktivnu piceriju nadomak Železničke stanice u Beogradu i poručila kapućino. Ali, kako je bio prilično jak (kiseo) za moj ukus, zatražila sam malo meda od konobarice. Premda se nekada kesica meda čak nije ni naplaćivala (što je ostalo da važi za šećer), očekivala sam naravno da mi nešto naplate - započinje svoje iskustvo za Telegraf Biznis naša sugrađanka.

Kako kaže, nije mnogo razmišljala o krajnjoj ceni na računu, ali se iznenadila kada je iznos bio 300 dinara.

- Znam da je kapućino negde oko 200 dinara, pa sam se šokirala u prvi mah, kada je konobarica rekla "300 dinara". Pogledala sam meni, a onda i račun. Kafa je 230 RSD, a dodatak meda je čak 70 dinara! - kaže dalje ova mlada žena iz Beograda.

Prema njenim rečima, iako je dobila tzv. kadicu meda, a ne kesicu, koja je malo veće gramaže (25 grama), svakako smatra da je cena previsoka.

Nije tajna da postoji određena HoReCa kategorija meda, poznata i kao ugostiteljski med, a uglavnom je reč o mešavini odabranih sorti meda sa planina Srbije. Naravno, i to zavisi od proizvođača.

Ponekad se u kesice i kadice pakuju i jedinstvene vrste, dakle, nema kombinovanja. Vrste pakovanja koje se najčešće mogu poručiti jesu kesice od 16 grama, u transportnom pakovanju od 150/250 komada, kao i kesice od 12 grama meda, u pakovanju od 200 komada.

Zatim, u ponudi su i nešto bolje opcije poput čašica (25 grama), u pakovanju od 250 komada, kao i kadice iste gramaže, koji može biti od 100 do 270 komada u pakovanju. Sve u svemu, jasno je da su pakovanja na veliko znatno niže cene, nego da kupujete proizvode pojedinačno.

Neki proizvođači rade i kesice meda različitih gramaža, u rasponu od 15, 20 do 25 grama. Ako uzmemo u obzir najveću gramažu, koju je uz kafu dobila i naša sugrađanka, cene su sledeće:

  • Bagremov med - 22 dinara;
  • Cvetni med - 22 dinara;
  • Lipov med - 19 dinara i
  • Livadski med - 17 dinara.
Kafić, račun, med

Foto: Telegraf.rs

Dakle, ugostitelja je jedna kesica/kadica od 25 grama, koju vam je naplatio 70 dinara, koštala najmanje 17, a najviše 22 dinara. Drugim rečima, na samo jednoj kasici/kadici zaradio je između 53 i 48 dinara.

Iako je jasno da će podići cenu proizvoda prilikom naplate usluge mušterijama, smatrate li da je ova razlika, ipak, značajna?

Pišite nam u komentarima svoje stavove vezane za cene hrane i pića u restoranima i kafićima širom Srbije.

(Telegraf Biznis)

Video: Iz ove zemlje dolazi 92% lažnog meda: Evo kako da utvrdite da li je fejk

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    9. april 2023 | 13:54

    Kapućino sa medom, klasično foliranje.

  • Pero

    9. april 2023 | 13:58

    U takva pakovanja se ne stavlja prirodni med, već šećerni sirup ili u najboljem slučaju mešavina meda i sirupa. Nije bitna cena, ne treba ga konzumirati uopšte.

  • Pera

    9. april 2023 | 13:56

    Ništa strašno, dok je ovaca biće i novaca

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>