• 27

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li će nam poslodavci uplaćivati manje novca za prevoz kada mesečna karta pojeftini?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mesečna karta za prvu i drugu zonu sada će koštati 2.500 dinara

 • 27
Autobusi GSP autobus GSP neutralna autobus neutralna gradski prevoz javni prevoz pogon Novi Beograd

Foto: Mateja Beljan

Zaposleni u Beogradu navikli su da im na račun leže 3.275 dinara, a ako grad promeni visinu cene mesečne karte, zaposleni će primati oko 800 dinara manje.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će već u maju početi sa novim sistemom naplate karata gradskog prevoza. Kako je istakao, sve promene koje uvodi u sistem odnosiće se na to da cene karata budu niže. 

Prema revidiranom planu, cena dnevne karte po novom sistemu iznosiće 120 dinara, tj. jedan evro. Na sugestiju građana je u roku od jednog dana uvedena karta od 50 dinara koja u prvoj opciji nije postojala, i ona je duplo jeftinija od one koja je bila u starom sistemu.

Cene mesečnih karata, koje su se, u zavisnosti od zone, kretale od 2.990 do 4.990 dinara, sada će koštati 2.500 dinara za zonu A, odnosno 3.500 dinara za obe zone.

Za radnike koji od dobijenog novca kupuju mesečnu kartu ovo nije neka promena, ali za one koji su ovaj novac koristili da pokriju deo troškova dolaska na posao automobilom, ova izmena znači 800 dinara manje u novčaniku za plaćanje goriva.

Novčanik, plata, pare

Foto: Shutterstock

 

- Zakon jasno predviđa da se visina troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada isplaćuje u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju u mestu stanovanja. Kako većina poslodavaca teži tome da imaju što manje troškove, sasvim je logično očekivati da će smanjiti iznos koji se isplaćuje istog trenutka kada se cena karte promeni - kažu u jednoj komapniji za Telegraf Biznis.

Naknada se isplaćuje u visini cene pojedničane prevozne karte za svaki dan dolaska i odlaska sa rada, a najviše do visine cene mesečne pretplatne karte za gradski prevoz.

- Način na koji će zaposleni faktički preći ovu razdaljinu (sopstveno vozilo, taksi prevoz, javni linijski prevoz), nije od uticaja u situaciji kada opštim aktom poslodavac nije predvideo merila i kriterijume i način ostvarivanja tog prava. Jedini limit koji Zakon propisuje je da se ti troškovi priznaju u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju - stoji u presudi Apelacionog suda u Novom Sadu, iz avgusta 2020. godine.

Takođe, zaposleni ima pravo na naknadu troškova prevoza samo za one dane kada je zaista i dolazio na rad. To znači da radnici nemaju pravo na naknadu troškova za period kada su na bolovanju, godišnjem odmoru...

Ukoliko je poslodavac uskratio ovo pravo zaposlenom, zaposleni ima mogućnost pokretanja radnog spora pred nadležnim sudom. Rok zastarelosti u radnim sporovima iznosi tri godine, to dalje znači da Zaposleni može podneti tužbu radi naknade troškova prevoza za 3 godine unazad tj. 36 meseci unazad od dana podnošenja tužbe, sa zakonskom zateznom kamatom.

(G. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jasna

  13. april 2023 | 14:33

  Moj poslodavac neuplacuje prevoz. I nece uplacivati ako mu inspekcija ne bane i ne istrkeljise poslovne knjige, obracun zarada i sve ostalo. Drzavu nije briga kako se bahati poslodavci ponasaju. Bitno im je samo da u budzet uplate pdv i porez na dobit,a za radnika puca im prsluk. Radnik od svoje zarade mora sam da placa prevoz ako nezeli da se svercuje. Odvratno mi je sve.

  57
  1

  Podelite komentar

 • Nada, Zemun

  13. april 2023 | 19:30

  Da li je moguće da smo dozvolili sve ovo? Da nam ne plaćaju prevoz, da za dane odmora i bolovanja nemaš pravo na njega, pa kako ćeš po lekarima i apotekama, tad ti baš i treba da rešiš muku... Kakvi smo, tako nam je

  24
  2

  Podelite komentar

 • Kiki-riki

  13. april 2023 | 19:29

  A zasto poslodavac umanjuje vrednost mesecne karte za dane odmora i bolovanja,kad se za ostatak novca ne moze kupiti ni mesecna karta a ni pojedinacne karte za prevoz kad radnik ide na posao? Da li to znaci da poslodavac ne postuje zakon? I tako je cak i u drzavnoj firmi.

  24
  1

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>